Türkiye koronavirüs gelişmeleri, tek başlık altında yazalım... güncel
Detaylar; https://mediforum.net/konu-saglik-calisa...lendi.html
Bakanlıktan hastanelere '72 saat' uyarısı
Yönetmelikle, 20 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Hastane Afet ve Acil Durum Planları (HAP) Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.
Yönetmelik, ülke genelindeki tüm hastanelerin, afetlere ilişkin risk ve zarar azaltıcı önlem almalarını, yurt içinde meydana gelen afet ve acil durumlarda sunulacak sağlık hizmetleri konusunda gerekli hazırlıkları önceden yapmalarını ve ilk 72 saat boyunca hastane dışından hiçbir yardım almaksızın kendi kendine yeterli olmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Yönetmelik, Sağlık Bakanlığına, üniversitelere, belediyelere, özel hukuk tüzel kişilerine ve gerçek kişilere ait yataklı tedavi hizmeti sunan tüm hastaneleri kapsıyor. Eski yönetmelikteki Türk Silahlı Kuvvetleri Hastanelerine ait ibareler yönetmelikten çıkarıldı.
Yönetmelikte geçen "büyük ölçekli hastane" ibaresi, "500 ve üzeri yatağı olan hastaneleri", "orta ölçekli hastane" ibaresi "100-499 yatağı olan hastaneleri" tanımlıyor.
Yönetmeliğe göre, Bakanlık adına afet ve acil durum çalışmaları Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
Üniversite, özel, devlet tüm hastanelerde hastane afet ve acil durum planı hazırlama komisyonlarının oluşturulmasına ilişkin ayrıntılar da yeni yönetmelikte yer aldı. Bakanlığa bağlı hastanelerde, üniversite hastaneleri ve belediye hastanelerinde hastane başhekimi, özel hastanelerde mesul müdür HAP başkanı olacak.
Hastanelerce hazırlanan afet ve acil durum planları, inceleme makamları tarafından, HAP hazırlama kılavuzuna uygunluğu değerlendirilerek ve Bakanlıkça belirlenen standart inceleme formu kullanılarak incelenecek.
Bu Yönetmelikle belirtilen hükümlere aykırı davranan sorumlular hakkında fiillerinin niteliğine göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinde öngörülen müeyyideler uygulanacak.
- Hastane afet ve acil durum planlarının güncellenmesi
Hastane afet ve acil durum planlarının güncellenmesine ilişkin maddelerinde değişiklik yapılmadı. Planın yıl içerisinde en az bir kez masa başı tatbikatı, bir kez de fonksiyonel (saha) tatbikat ile test edilmesine ilişkin hükümler de aynı kaldı.
Yeni yönetmeliğe göre, HAP ile ilgili sertifikalı eğitimler, 4 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği kapsamında yürütülecek.
- Hastanelerde afet timlerinin oluşturulması
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte, hastanelerde Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) timinin oluşturulması ve görev yapması öngörülüyordu. Yeni yönetmelikle bu timin adı "afet timi" olarak değişti.
Yeni yönetmeliğe göre, hastaneler, 99 yatak kapasitesine kadar en az bir, 100-300 arası yatak kapasitesine sahip ise en az iki, 301-499 arası yatak kapasitesine sahip ise en az üç, 500-999 arası yatak kapasitesine sahip ise en az dört, 1000-1999 arası yatak kapasitesine sahip ise en az altı, 2000-2999 arası yatak kapasitesine sahip ise en az sekiz, 3000 ve üzeri yatak kapasitesine sahip ise en az 10 afet timi oluşturmak zorunda olacak.
Oluşturulan afet timi/timlerine, Bakanlıkça eğitim içeriği belirlenen hastane afet timi temel eğitimi ile afet ve acil durumlarda, hastanelerinde ve afet bölgesinde sunulacak sağlık hizmeti kalitesini artırmak için gerekli yeterliliği kazandıracak eğitimleri aldırılacak.
Hastane afet timleri olağan durumda asli görev yerlerinde hizmet edecek, HAP uygulanırken gerekmesi halinde öncelikle tahliye ve hastanede yapısal hasarlar olması durumunda medikal kurtarma işleminde görev alacak.
Hastane UMKE timi/timlerini oluşturan ve UMKE temel eğitimi aldıran hastanelerin UMKE timleri, hastane afet timi olarak görev yapacak.
Avrupa'dan gelen 1957 kişi İstanbul'da karantinada
Avrupa'nın 9 ülkesinden Türkiye'ye gelen 1957 kişi, yeni tip corona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 14 günlük karantina/gözetim süreci için İstanbul'daki üç yurda yerleştirildi.
Üç çeşit maske için reçete zorunluluğu getirildi
Sağlık Bakanlığı, corona virüs tedbirleri kapsamında N95, FFP2 ve FFP3 maskelerinin reçete karşılığında sadece eczanelerden temin edilmesine karar verdi
Sağlık Bakanlığı, corona virüs tedbirleri kapsamında N95, FFP2 ve FFP3 maskelerinin reçete karşılığında sadece eczanelerden temin edilmesine karar verdi.
Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından COVİD-19'un pandemik bir hastalık olduğu ilan edilmiştir. Bakanlığımızca Ülkemizde COVİD-19'un yayılmasını önlenmesi, ihtiyaç planlamaları ile stok ve tedarik yönetiminin etkin bir şekilde yapılması, ülkemizde ürün erişilebilirliğinin temin edilmesi, sağlık hizmeti sunumunun aksamaması ve kamu sağlığının korunması amacıyla gerekli tedbirler alınmış ve alınmaya devam etmektedir.
Bu kapsamda, EN149 standardındaki (N95, FFP2 ve FFP3) maskelerin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilmesi, reçetelerin gerektiğinde ilgili otoritelerce yapılan denetimlerde ibraz edilmek, talep edilmesi durumunda ise Kurumumuza gönderilmek üzere eczanede muhafaza edilmesi hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim."
Prof. Dr. Mesut Yılmaz: Maske virüsten korumaz, hastalık ellerle alınır
Enfeksiyon Hastalıkları doktoru Prof. Dr. Mesut Yılmaz, "virüs havada bulunmaz, havada yüzmez, havada hoplayıp zıplamaz" dedi. Yılmaz, "bir sağlık çalışanı olarak eğer enfekte olursam bunu ellerimle alacağım" dedi.
Sağlık çalışanlarından vatandaşlara evinizden çıkmayın uyarısı
İstanbul'da bir hastanede çalışan sağlık çalışanları bir araya gelerek "Biz senin için burada kalıyoruz. Sen de bizim için lütfen evde kal" notlarını paylaşarak vatandaşlardan zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını istedi
Türkiye'de kaç kişiye korona virüsü testi yapıldı?
Türkiye'de corona virüsü testi pozitif çıkan vaka sayısı 98. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise vakalar arasında bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Peki Türkiye'de bugüne kadar kaç kişiye corona virüsü testi yapıldı?
Corona virüsü vaka sayısı artarken alınan önlemler artırılıyor. Şu an Türkiye'de 98 kişide corona virüsü testinin pozitif olduğu ve bir kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı.
Sağlık Bakanlığı corona virüsü salgını ile ilgili hastanelerde alınan önlemleri artırıyor. Bunun yanında bakanlıktan edinilen bilgiye göre, bugün sabah saatlerine kadar Türkiye'de 8002 kişiye corona virüsü testi yapıldığı öğrenildi.
HANGİ ÜLKEDE KAÇ KİŞİYE CORONA VİRÜSÜ TESTİ YAPILDI?
Business Insider'ın derlediği bilgilere göre en fazla Covid-19 testi yapılan ülke Çin. 113,5 milyon nüfusu olan Çin'in Guandong eyaletinde 320 bin test yapıldı.
İkinci sırada 189 bin test ile Güney Kore yer alıyor. Bu ülkenin nüfusu ise 51,3 milyon.
Virüsün en yoğun görüldüğü ülkelerden 60,5 milyon nüfuslu İtalya'da ise 8 mart tarihi itibariyle yapılan test sayısı 50 bin.
67,8 milyon nüfusu olan İngiltere'de yine 8 mart tarihi itibariyle yapılan test sayısı 23 bin 500.
127 milyon nüfuslu Japonya'da 8 bin 400 kişiye test yapıldı.
329 milyon nüfusa sahip Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ise 7 bin 700 kişiye test uygulandı.
Son Düzenleme: 18-03-2020, Saat: 18:36, Düzenleyen: medihaber.