You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Uyku Regresyonu Nedir?

Uyku Regresyonu Nedir?

İnsta: @bebekkocu
Uyku Regresyonu Nedir?
Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için yeterli uyku almak önemlidir. 

Ortalama olarak 3 aylıktan küçük bir bebek 14 ila 17 saat arasında uyumalıdır. 
4 ila 11 aylık bir bebeğin yaklaşık 12 ila 15 saate ihtiyacı vardır. 

Çocuğunuz büyüdükçe biraz daha az uykuya ihtiyacı olacaktır; Küçük çocukların tipik olarak 11 ila 14 saate ihtiyacı vardır. 


Bir uyku rutini geliştirmek, çocuklarınızın yeterince uyuduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir, ancak bunu anlamak zor olabilir. Ve tam da sonunda mükemmel yönteme sahip olduğunuzu düşündüğünüzde, bebeğiniz uyku gerilemesi yaşayabilir.

Bebeğinizin aniden kötü bir uyku düzeni geliştirmesi tamamen normaldir. Bazı geceler gece boyunca hiç ses çıkarmadan uyuyabilirler, ancak diğer geceler ağlayarak sizi bütün gece ayakta tutabilirler. Bu olduğunda yapılacak en önemli şey, bebeğinizin gerileme sürecinden geçmesine yardımcı olmak ve onu normal uyku rutinlerine geri döndürmek.



Uyku Regresyonu Nedir?

Bebeğiniz aniden normal uyku düzeninden sapmaya başladığında uyku gerilemesi olur. Uyku gerilemesi, herhangi bir bebek veya yürümeye başlayan çocukta olabilecek bir olgudur. Tamamen normaldir, ancak hem siz hem de bebeğiniz için hızla sinir bozucu hale gelebilir.

Tipik olarak, uyku gerilemesi çocuğunuzun gelişimsel büyümesine bağlıdır. 

Çocuğunuzun uyku alışkanlıklarındaki herhangi bir değişiklik uyku gerilemesi olabilir. Örneğin, bebeğiniz gece boyunca yeni uyumaya başladıysa, aniden huysuzlaşabilir ve birkaç kez uyanabilir. Ya da daha önce bunu çok kolay yaparken uyku saatinde uyumayı reddetmeye başlayabilirler. Ayrıca, genellikle yeterince uyumadıkları için gün içinde normalden daha huysuz olduklarını fark edebilirsiniz.



Uyku Regresyonuna Neden Olan Nedir?

Uyku gerilemesinin en yaygın nedeni, çocuğunuzun gelişimsel bir dönüm noktasına ulaşmasıdır. Uyku gerilemesinin diğer bazı yaygın nedenleri şunlardır:

Hastalık : Çocuğunuz hasta olduğunda genellikle rahatsız ve huzursuzdur. Bu, uykularının kalitesini etkileyecek ve bazen gerilemesine neden olacaktır.
Diş Çıkarma : Diş çıkarma, çocuğunuz için sancılı bir süreçtir. Dişleri çıkarken hissettikleri rahatsızlık uyku düzenini etkileyebilir.
Dış değişiklikler : Çocuğunuzun hayatındaki ev taşıma veya yeni bir kardeş edinme gibi büyük bir değişiklik de uyku gerilemesine neden olabilir.



Uyku Regresyonu Ne Kadar Sürer?

Sıklıkla öyle hissetmese de (özellikle çocuğunuzun gece 2'de uyuyamadığı günlerde), uyku gerilemesi tipik olarak kısa sürelidir. Ortalama olarak, bir hafta ile iki hafta arasında sürebilir. Çocuğunuzun uyku gerilemesinin uzunluğu öncelikle buna neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Bu çözüldüğünde, çocuğunuz yeni bir uyku düzenine yerleşmelidir. 






Bebeklerde Uyku Regresyonu Kaç Yaşındadır?

Uyku gerilemesi tahmin edilebilir olabilir - bebeğinizin hayatındaki belirli gelişimsel dönüm noktalarında gerçekleşme eğilimindedir. Bunlar, uyku gerilemesinin meydana gelme olasılığının en yüksek olduğu yaşlardır.


4 Aylık Uyku Regresyonu

Bu yaşta, bebeğiniz yeni bir uyku düzenine uyum sağlamanın yanı sıra çeşitli gelişimsel değişiklikler geçiriyor. Daha küçük bebeklerin ortalama 14 ila 17 saate ihtiyacı vardır, ancak 4 ila 11 ay arasında 12 ila 15 saat arasında uyumaları gerekir. Bu aynı zamanda bebeğinizin sirkadiyen bir ritim geliştirdiği zamandır, bu da uyanmaya daha yatkın oldukları anlamına gelir.  Birçok ebeveyn, bunun yaşanması en zor uyku gerilemesi olduğunu bildirmektedir.


8 Aylık Uyku Regresyonu

Artık bebeğiniz hem bilişsel hem de fiziksel yeteneklerini geliştiriyor. Muhtemelen emeklemeye, hatta kendi ayakları üzerinde durmaya, jestleri kopyalamaya veya problem çözme becerilerini geliştirmeye başladılar.  Bu büyümenin bu yaştaki uyku gerilemesinin suçlusu olduğu düşünülmektedir.


12 Aylık Uyku Regresyonu

Bu yaşta, bebeğiniz onları gördüğünüz en aktif yaştır. Yürüyebilmek ve konuşabilmek onları yepyeni bir dünyaya açar. Merakları tüm zamanların en yüksek seviyesinde olacak; çevrelerindeki dünyayı keşfediyorlar ve anlayışlarını genişletiyorlar. 5 Bu gelişmelere uyum sağlamak, muhtemelen uyku gerilemelerine neden oluyor.


18 Aylık Uyku Regresyonu

Bebeğiniz 18 aylık olduğunda, muhtemelen diş çıkarmaya başlamak üzeredir. Bu çok rahatsız edici süreç genellikle uyku gerilemesinin bir nedenidir. Çocuğunuz ayrıca daha huzursuz, aktif ve muhtemelen yatma ve şekerleme saatlerine direniyor.

Her bebeğin farklı olduğunu hatırlamak önemlidir. Bunlar uyku gerilemesinin tipik olarak meydana geldiği yaşlar olsa da, çocuğunuzun bu yaşların dışında gerilediğini fark edebilirsiniz. Bu normal! Endişeniz varsa, çocuğunuzun sağlık uzmanıyla konuşabilirsiniz.







Bebeğinize Bu Aşamada Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Uyku gerilemesi geçici bir durumdur. Bunu yönetmenin en iyi yolu, bebeğinizi süreçten geçerken olabildiğince rahat ettirmektir. Düzenli uyku rutinlerinden sapmamak özellikle önemlidir. Bebeğinizin uyku rutinini normal düzenine dönene kadar sürdürün.

Uyku gerilemesinin bebeğinizin normal uyku düzeninde bir değişiklik olduğunu ve endişelenecek bir şey olmadığını unutmayın. 

Gerektiğinde değişiklik yapın. Çocuğunuzun uyku düzenini, uyku düzeni ayarlandıkça ayarlayın. Bu, daha kısa şekerlemeler veya daha geç yatma saatleri anlamına gelebilir. Bu mantıksız görünse de, çocuğunuzun gece boyunca uyanmadan sağlıklı bir şekilde uyumasına yardımcı olabilir.

Sıkı bir rutine bağlı kalın. Bu, bebeğinizin yeni uyku düzenine uyum sağlamasına yardımcı olabilir. 

Bebeğinizi uykuluyken yatırın. Bu, bebeğinizin yataklarında kendi başına uykuya dalmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Ekran süresini sınırlayın. Araştırmalar, özellikle yatmadan kısa bir süre önce ekranlara maruz kalmanın, beyinde nasıl uyuduğumuzu düzenleyen bir hormon olan melatonini baskılayabildiğini gösteriyor. 






Uykuda gerileme hem siz hem de bebeğiniz için zor olabilir, ancak sonunda geçeceğini unutmayın. Bebeğinizin büyümesi boyunca birkaç kez olabilir; bu normal. Çocuğunuzun uykusuyla ilgili endişeleriniz varsa veya uykusuz gecelerle başa çıkma konusunda rehberliğe ihtiyacınız varsa, her zaman çocuğunuzun sağlık uzmanıyla konuşabilirsiniz.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.