You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yeni Doğan Bebeğinizin Hayatında Bir Gün

Yeni Doğan Bebeğinizin Hayatında Bir Gün

Genel müdür
Yeni Doğan Bebeğinizin Hayatında Bir Gün
Yenidoğan bebeğinizle ilk günleriniz ve haftalarınız neşe dolu olabilir. Ama aynı zamanda bebek bezi değişiklikleri, şekerlemeler, beslemeler ve neyin normal olduğuna dair sorularla dolusunuzdur.

Bebeğinizi tanıdıkça, onun ipuçlarını ve onun için en uygun olan programı öğreneceksiniz. Ancak uykudan çocuk bezlerine ve yemek zamanına kadar, yeni doğan bebeğinizden bekleyebileceğiniz birkaç temel şey vardır.


Emzirme

Çoğu yenidoğan her 1 ila 3 saatte bir yemek yemek isteyecektir. Beslenme programları genellikle emziriyor olmanıza veya bebeğinize mama vermenize bağlıdır . Anne sütüyle beslenen bebekler, karınları anne sütünü daha hızlı sindirdiği için mamaya göre daha sık beslenmek ister .

Bebeklerin size aç olduklarını söylemelerinin birçok yolu vardır. Emme hareketleri yapabilir, ellerini veya parmaklarını ağızlarına götürebilir ya da yanaklarına hafifçe dokunursanız bebeğinizin başını size çevirdiğini ve ağzını açtığını fark edebilirsiniz  . Bebekler yemek yemek istediklerinde ağlarlar, ancak bu genellikle açlığın geç bir işaretidir .

Bebeğinizi beslerken ve sonrasında gazını çıkarmaya çalışın . Emmeyi bırakıp uykuya dalarlarsa veya memeden başlarını çevirirse, bunlar yeterli emdiklerinin iyi işaretleridir. Sonlara doğru ağlarlarsa, bu daha fazlasına aç oldukları anlamına gelebilir. Ve geğirme bezini el altında bulundurun - çoğu yenidoğan , arada bir, beslendikten sonra tükürür veya hafifi kusar .


Çocuk bezi

Yenidoğanların her gün altı veya daha fazla ıslak bezi ve dört veya daha fazla kakası vardır.

İlk bir hafta kadar bebeğinizin kakası kalın ve siyah veya koyu yeşil görünecektir. Buna mekonyum denir ve onlar doğmadan önce bağırsaklarını dolduran maddedir  . 

Bu, sistemlerinden çıktıktan sonra, kakası yumuşak ve akıcı hale gelecektir. Eğer emiyorsa, açık sarımsı kakaya sahip olacaktır. Mama yerlerse, daha sıkı (katı) ve ten rengi veya sarı renkte olacaktır.

Birkaç hafta sonra, kaka azalır. Anne sütüyle beslenen bebekler sadece bir bağırsak hareketiyle bir hafta geçirebilirken , mama ile beslenen bebekler günde en az bir kez kaka yapmalıdır.


Ağlıyor

Ağlamak, bebeklerin özellikle ilk günlerinde iletişim kurmanın ana yoludur. Çığlıkları çözmek zor olabilir, ancak neyin yanlış olduğunu anlamak için programlarını veya çevrelerini düşünebilirsiniz. En son yediklerinden bu yana 2 saat geçmişse, aç olma ihtimalleri yüksektir. Bir buçuk saattir ayaktalarsa, muhtemelen kestirmeleri gerekir. 

Bebekler ayrıca sıkılabilir veya aşırı uyarılabilir.

Bebeğinizi beslemenin zamanı gelmediyse ve kuru bir bebek bezi varsa, onu yatıştırmak için birkaç başka yol deneyebilirsiniz:

Anne rahminde nasıl yattıklarını taklit etmek için onları büyük, ince bir battaniyeyle sıkıca kundaklayın.

Onları göğsünüze sokun ve hafifçe arkaya vurun.

Onları sallayın, yürüyün veya zıplayın.

Sessiz bir yere geçin ve vantilatör veya beyaz gürültü makinesi gibi sakinleştirici bir ses açın.

Bir emzik verin veya emecek parmaklarını veya başparmağını bulmalarına yardımcı olun.


Uyuyor

Yeni bebekler genellikle sadece bir veya iki saat uyanık kaldıktan sonra yorulurlar . İlk birkaç hafta, bebeğiniz günün veya gecenin herhangi bir saatinde, genellikle 2 ila 4 saatlik aralıklarla günde yaklaşık 16 saat uyur. Birçoğu yemek yerken veya emerken uykuya dalar ve bu sorun değil.

Esneme, sarkık göz kapakları, uzağa bakma, telaşlanma ve göz ovuşturma, uykulu bir bebeğin belirtileridir.


İlk ayın sonunda yenidoğanlar uykularını daha uzun periyotlara sığdırmaya başlarlar . Ancak bebeğinizin önceden tahmin edilebilir bir sabah, öğleden sonra ve ikindi uykusu ve gece daha uzun bir uyku düzenine girmesi birkaç ay daha sürecektir.



Oynamak

Tüm yeme, uyku ve bebek bezi değişiklikleri arasında, yenidoğanların uyanık ve uyanık oldukları kısa dönemler vardır. Bu onlarla oynamak için harika bir zaman. 

Bebeğiniz sesinizin sesini, yüzünüzün görüntüsünü ve dokunuşunuzu öğreniyor. Gülümseyin , şarkı söyleyin, okuyun ve onlarla konuşun, onlarla birlikte müzik yapın , taklit etmeleri için komik suratlar yapın ve hissetmeleri ve bakmaları için ilginç nesneler sunun. Bu yaşta bebeklerin oyuncaklara ihtiyacı yoktur - yüzünüz ve gözleriniz , bebeğinizin elleri ve ayakları ve çıngırak, kırılmaz ayna veya renkli atkı gibi basit nesneler bolca eğlence sunacaktır.

Bu aynı zamanda bebeğinizi karın zamanı ile tanıştırabileceğiniz zamandır. Her gün karınları üzerinde birkaç dakikalık oyun süresi, daha güçlü baş ve boyun kasları oluşturmalarına ve yuvarlanıp emeklemeleri için ihtiyaç duydukları koordinasyon üzerinde çalışmalarına yardımcı olacaktır -.
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur. 
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.