You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yeni Doğan Neden Horluyor?

Yeni Doğan Neden Horluyor?

İnsta: @bebekkocu
Yeni Doğan Neden Horluyor?
Yenidoğanlar, özellikle uyurken genellikle gürültülü nefes alırlar. Bu nefes alma kulağa horlama gibi gelebilir ve hatta horlama bile olabilir! Çoğu durumda, bu sesler tehlikeli bir şeyin işareti değildir.

Yenidoğanların burun pasajları çok küçüktür, bu nedenle burunlarındaki en ufak bir kuruluk veya fazladan mukus, onların horlamasına veya gürültülü nefes almasına neden olabilir. Bazen kulağa horlamaya benzeyen şey, yeni doğmuşken nasıl nefes aldıklarıdır. Büyüdükçe, yenidoğanın nefesi tipik olarak daha sessizleşir.

Bununla birlikte, bebeğiniz horlamaya başlarsa ve başka semptomlar varsa, bu seslerin daha ciddi bir şeyin göstergesi olmadığından emin olmak isteyeceksiniz.

Bebeklerde horlamanın olası nedenleri hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.





tıkalı bir burun

Çoğu zaman horlayan bebeklerin burunları tıkalı olur . Bu durumda burun tıkanıklıkları tuzlu su damlaları kullanılarak giderilebilir 

Bebekler büyüdükçe burun delikleri büyür ve horlama sorunu genellikle yaşla birlikte azalır.

Bununla birlikte, horlama bazen daha ciddi sorunlara işaret edebilir.

salin damlaları kullandıktan sonra bebeğinizin horlaması devam ediyor ve kötüleşiyorsa, seslerin bir kamera veya teyp ile kaydedilmesini ve çocuk doktoruna dinletilmesini önerenler var





Horlamanın diğer nedenleri

Yüksek sesle horlama, büyümüş bademcikler veya geniz eti , sapmış bir septum ve hatta uyku apnesi gibi birçok şeyin belirtisi olabilir .

 "Horlama sadece vücudumuzun ses çıkarması olsa da, genellikle daha büyük bir sorunun belirtisidir ve tüm olası sorunlar çocuklarımızın nefes almasını ve kaliteli bir uyku çekmesini zorlaştırır" 

Septum deviasyonu, doğumdan sonraki ilk günlerde nispeten yaygın bir olay olabilir.  Ancak bu bebeklerin çoğunda hiçbir semptom görülmez ve zamanla düzelebilir. Bununla birlikte, diğer horlama nedenlerinin bebeklere göre daha büyük çocuklarda ortaya çıkması daha olasıdır.

Pek çok çocuk horlasa da, çocukların yalnızca yüzde 1 ila 3'ü uyku apnesi yaşar ve muhtemelen 3 ila 6 yaşları arasındadırlar .

Horlayan, yemek yemeyen veya iyi kilo almayan bir çocukta önemli ağız, boğaz, akciğer veya kalp sorunları olabilir. Bu sorunların çoğu, büyük olasılıkla çocuğun yaşamının nispeten erken dönemlerinde bilinir, ancak ilk yıl içinde gelişebilir.



laringomalazi

Bebeklerde horlama da laringomalazi belirtisi olabilir . Bu durum, ses kutusu veya gırtlak dokularının yumuşamasına neden olur . Gırtlak yapısı bozuk ve sarkıktır, bu da dokuların hava yolu açıklığının üzerine düşmesine ve kısmen tıkanmasına neden olur.

Çocukların yüzde doksanı semptomlarının tedavi olmaksızın düzeldiğini görecektir. Durum genellikle 18 ila 20 aylıkken kendi kendine geçer.

Nefes almayı veya yemeyi engelleyen şiddetli laringomalazili çok az sayıda bebek için solunum tüpü kullanılabilir veya rekonstrüktif cerrahi yapılabilir. Solunum tüpleri bazen enfeksiyonlara neden olabilir ve bu da rekonstrüktif cerrahi ihtiyacına yol açabilir.

Laringotrakeal rekonstrüksiyon cerrahisinin birincil amacı, bir çocuğun solunum tüpü kullanmadan nefes alması için kalıcı, stabil bir hava yolu oluşturmaktır. Cerrahi ayrıca ses ve yutma sorunlarını da iyileştirebilir.



Yanlış uykunun sonuçları

Uyku apnesi de varsa, alışkanlık olarak horlayan çocuklar, uygun derin uyku dalgalarını alamıyor olabilirler. Vücutları, zorlu nefes alma ve kısmen çökmüş veya tıkanmış hava yollarında karbondioksit birikmesi nedeniyle onları uyandırabilir.

Sadece zahmetli nefes almak gürültülü olmakla kalmaz, aynı zamanda uygun uykuyu engelleyerek ek sorunlara neden olur.

Uyku yoksunluğu büyüme ve gelişme için zararlı olabilir. Hatta şunlarla ilişkilendirilebilir:
  • zayıf kilo alımı
  • dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) benzeyen davranış
  • yatak ıslatma
  • gece terörü
  • obezite

Aşağıdaki semptomları olan herhangi bir çocuk, çocuk doktorları tarafından tam olarak değerlendirilmelidir:
  • geceleri uyumakta zorluk çekmek
  • gün boyunca nefes almakta zorluk çekmek
  • yemek yemekte ve kilo almakta zorlanmak
  • nefesler arasında uzun duraklamalarla (on saniyeden fazla) horlama
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.