You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yeni Doğan Refleks Çeşitleri

Yeni Doğan Refleks Çeşitleri

Admin
Yeni Doğan Refleks Çeşitleri
Hepimizin refleksleri var. Bir uyarana tepki olarak ortaya çıkan bir tür istemsiz hareket veya eylemdir.

Doktora gittiğinizde dizinize hafif bir çekiçle vurduklarında, bacağınız tepki olarak otomatik olarak dışa doğru tekme atar. Bu bir refleks.

Bazı refleksler, gelişim evrelerine bağlı olarak yeni doğanlara özgüdür . Ancak belirli reflekslerin eksikliği bazen bebeğin beyni veya sinir sistemi ile ilgili sorunlara işaret edebilir.

Arama refleksi. Bu yenidoğan refleksi, bebeğin ağzının köşesine dokunularak tetiklenir. Bebeğiniz başını dokunma yönüne çevirecektir. Ağızları açıkken, o yönde “ararlar”. Bu arama , bebeğin kendisini besleyecek biberonu veya memeyi bulmasına yardımcı olduğu için beslenmeye yardımcı olur. Bu refleks yaklaşık 4 ay sürer.

Emme refleksi. Yere oturma refleksi, bebeğin güvenli bir şekilde emzirmesini sağlayan emme refleksi için zemin hazırlar. Meme başı bebeğin ağzının çatısına değdiğinde otomatik olarak emmeye başlar. Emme refleksi, emme, nefes alma ve yutma ritimlerini koordine etmeye yardımcı olur. Bu refleks bebek ne kadar çok yaparsa o kadar güçlenir ve rahatlık için başparmağını emmek gibi alışkanlıklara dönüşür .

Emme refleksi bebek doğmadan önce gelişir. Gebeliğin 32. haftası civarında başlar ve 36. hafta civarında tamamen gelişir.

Moro refleksi. Moro refleks , ayrıca irkilme refleksi denilen, şaşırtan olmanın bebeğin reaksiyondur. Nedeni genellikle yüksek bir ses, ani bir hareket veya hatta kendi ağlamasıdır. Bir yetişkin olarak, şaşırtıcı bir şey olduğunda zıplayabilir ve göz kırpabilirsiniz. Moro refleksi tetiklendiğinde bebek başını geriye atar, kollarını ve bacaklarını dışarı atar, ağlar ve kol ve bacaklarını hızla geri çeker. Bu refleks sadece ilk 2 ay sürer.

Tonik boyun refleksi. Tonik boyun refleksine bazen eskrim pozisyonu denir çünkü bebek kollarını eskrim yapıyormuş gibi tutar. Tonik boyun refleksi, bebek kollarını uzatarak başını yana çevirdiğinde gerçekleşir. Başları sağa çevrilirse, sol kol dirsekte bükülürken sağ kol gerilir. ‌

Bu refleksi fark etmek zor olabilir. Hareketler genellikle ince olabilir. Bebeğiniz kıpır kıpırsa veya ağlıyorsa bunu hiç yapmayabilir. Bu refleks 5-7 aylık olana kadar sürer . ‌

Kavrama refleksi. Parmağınızı bebeğinizin eline koyduğunuzda ve onu tuttuğunda muhtemelen bu refleksi fark etmişsinizdir. Avuç içine hafifçe dokunduğunuzda kavrama refleksi gerçekleşir. Bu his bebeğin parmaklarını kapatmasına neden olur. Bu refleks yaklaşık 6 aylık olana kadar sürer.

Babinski refleksi. Bu refleks, kavrama refleksine benzer. Bebeğinizin ayağının altını okşadığınızda, diğer ayak parmakları havalanıp dışarı çıkarken başparmağı geriye doğru bükülür. Bu refleks 12 ay ile 2 yaş arasında kaybolur .

Adım atma refleksi. Bebeğinizi yerde dik tuttuğunuzda ve yürümeye çalıştıklarında muhtemelen biraz şaşırırsınız. Bu sadece işteki adım atma refleksidir. Yürüme veya dans etme refleksi olarak da adlandırılır. Yenidoğan bebeğiniz hala kendi ağırlığını destekleyemediği için bu refleks konusunda dikkatli olmak isteyeceksiniz. Kollarının altından tutarak dik durmalarına yardımcı olmak, adım atma refleksini tetikleyecektir. Yürüyormuş gibi öne doğru adım atmaya başlayacaklar.

İlk 2 aydan sonra refleks kaybolacak ve bebek yürümeyi öğrenmeye başladığında ilk yıldan sonra tekrar ortaya çıkacaktır.



Refleks Simetrisinin Önemi

Tonik boyun, kavrama, Moro, Babinski ve adım atma refleksleri vücudun her bir yarısını kullandığı için simetrik olduklarını bilmek önemlidir. Vücudun her iki tarafında refleksler eşit derecede güçlü veya hızlı değilse, bebeğin merkezi sinir sisteminde bir sorun olabilir . Bebeğinizin reflekslerinde simetri eksikliği fark ederseniz doktorunuzla konuşun.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.