You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yenidoğan Sarılığını Anlamak -- Temel Bilgiler

Yenidoğan Sarılığını Anlamak -- Temel Bilgiler

Admin
Yenidoğan Sarılığını Anlamak -- Temel Bilgiler
Yenidoğan Sarılığı Nedir?

Birçok yeni doğan bebek , doğumdan sonraki birkaç gün içinde cilt ve göz beyazlarının sarımsı renkte olduğu bir durum olan sarılık geliştirir . Aslında, tüm yenidoğanların yaklaşık yarısında ilk birkaç gün içinde hafif sarılık gelişir. Prematüre bebeklerde sarılık, zamanında doğan bebeklere göre erken başlayabilir ve daha uzun sürebilir.

Bilirubin seviyeleri aşırı derecede yükselirse , beyin hasarı (kernikterus), serebral palsi ve sağırlık gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.






Yenidoğan Sarılığına Ne Sebep Olur?

Sarılık tipik olarak, yenidoğanların normal olarak "fizyolojik sarılık" olarak adlandırılan yüksek bilirubin seviyeleri üretmesi nedeniyle oluşur. Sarımsı renkte olan bilirubin, kırmızı kan hücreleri parçalandığında üretilir . Bilirubin karaciğer tarafından kan dolaşımından uzaklaştırılır . Yenidoğanlarda vücut, karaciğerin işleyebileceğinden daha fazla bilirubin üretebilir .

Fizyolojik sarılık genellikle doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkar ve iki hafta içinde düzelir. Yenidoğan sarılığının diğer türleri, erken doğum, emzirme ile ilgili sorunlar , enfeksiyon, anne ve bebek arasındaki kan grubu uyuşmazlığı ve diğer kan veya karaciğer problemlerinden kaynaklanabilir.

Birçok anne ve bebek doğumdan hemen sonra hastaneden ayrıldığından bebekler eve gelene kadar sarılık ortaya çıkmayabilir. Bir yenidoğan çek tipik hastaneden eve gidiş ilk birkaç gün içinde sarılık kontrol etmesi için çocuk doktoru ile yapılacak. 

Bebeğinizde sarılık belirtileri fark ederseniz, doktorunuza başvurmanız önemlidir. Sarılıktan şüpheleniyorsanız, muhtemelen aynı gün doktorunuzu görmeniz gerekecektir. Sarılık genellikle çok tedavi edilebilir olsa da, en aşırı durumlarda beyin hasarına neden olabilir .

Bebeklerin şu durumlarda sarılık olma şansları daha yüksektir:
  • 37 haftadan önce doğmuş
  • Doğu Asya veya Akdeniz kökenli
  • Emzirme veya biberonla beslemede sorun yaşama
  • Sarılık olan bir çocuğun küçük kardeşi
  • O veya Rh-negatif kanı olan bir anneden doğmuş
Sarılık genellikle bebeğiniz doğduktan 2 veya 3 gün sonra ortaya çıkar ve ilk birkaç hafta içinde geçer. Bazı türler er ya da geç ortaya çıkabilir.

Emzirme sarılığı , bebeğiniz yeterince yemediği için olur. Sütünüz henüz gelmemiş olabilir veya bebeğiniz emmede sorun yaşıyor olabilir. Bebeğiniz ne kadar çok yerse, vücudu bilirubin de dahil olmak üzere atıkları sistemlerinden o kadar hızlı temizler.

Anne sütü sarılığı ilk haftadan sonra ortaya çıkar. Doktorlar bunun neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar, ancak anne sütündeki bir şeyin bebeğinizin karaciğerinin bilirubini etkili bir şekilde işlemesini engellediğini düşünüyorlar. Bu tür sarılık birkaç ay sürebilir.

Daha ciddi sarılık türleri, aşağıdakiler gibi bir hastalık veya durumdan kaynaklanır:
  • Bebeğinizin vücudunun içinde bir yerde kanama (kanama)
  • Kanın enfeksiyonu ( sepsis )
  • Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar
  • Karaciğer sorunları
  • Bazı enzimlerin eksikliği
  • Çok kolay kırılmalarına neden olan kırmızı kan hücreleriyle ilgili sorun

Bir annenin bebeğinden farklı bir kan grubuna sahip olması durumunda da sarılık olabilir. Durumunuz buysa, vücudunuz bebeğinizin kırmızı kan hücrelerine saldıran antikorlar üretebilir. Bazı durumlarda, hamileyken özel aşılar yaparak bunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz .






Belirtiler

Sarılığın belirgin işareti, bebeğinizin cildinin sarı ve gözlerinin beyazının sarı renkte olmasıdır . Genellikle yüzünde başlar. Kandaki bilirubin seviyeleri yükseldiğinde, sarı renk göğüse ve mideye , ardından da bacaklara ve kollara hareket eder. Şiddetli sarılık acil bir durum olabilir, bu nedenle aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu arayın:
  • Bebeğiniz yemek yemiyor veya bezleri ıslanmıyor
  • Bebeğinizi uyandırmak zor
  • Bebeğiniz ağlamayı bırakmıyor veya tiz bir sesle ağlıyor
  • Bebeğiniz gevşek veya gergin, sırtı kemerli
  • Bebeğinizin gözleri garip bir şekilde hareket ediyor





Teşhis

Genellikle bir doktor bebeğinize bakarak sarılık olduğunu söyleyebilir. Ancak bir tedavi planına karar vermenize yardımcı olmak için bebeğinizin kanında ne kadar bilirubin olduğunu da bilmek isteyeceklerdir. Şunları yapabilirler:
  • Bebeğinizden kan alın ve bilirubin seviyesini ve çeşitlerini ölçmek için laboratuvara gönderin.
  • Bebeğinizin cildini, üzerine özel bir ışık tutarak bilirubini ölçen bir aletle test edin.

Doktorunuz bebeğinizin sarılığına bir durumun neden olduğundan şüphelenirse, aşağıdakiler gibi başka testler yapabilir:
  • Bir idrar numunesi enfeksiyonu kontrol etmek için
  • Kırmızı kan hücrelerinin sayısını ölçmek için tam kan sayımı
  • Yeni oluşan kırmızı kan hücrelerinin sayısının normal olup olmadığını görmek için bir retikülosit sayımı
  • Anne kanının bebeğinkiyle uyumsuz olup olmadığını anlamak için kan grubu testi
  • Bağışıklık sisteminin bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edip etmediğini görmek için Coomb testi
  • Bir karaciğer fonksiyon testi







Tedavi

Çoğu durumda, sarılık 1 ila 2 hafta içinde kendi kendine geçer. Doktorunuz, bebeğinizin beklemesini mi yoksa aşağıdaki gibi tedavilere mi başlaması gerektiğine karar verecektir:

Ekstra beslemeler. Daha fazla anne sütü veya formül mama almak bebeğinizin daha sık kaka yapmasına yardımcı olur ve bu da bilirubinin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Ya da bebeğiniz emzirmekte zorlanıyorsa , doktorunuz ona biberondan anne sütü vermenizi ya da mamayla beslemenizi önerebilir.

Fototerapi . Doktor bebeğinizi mavi-yeşil ışıklar altına alır. Bilirubinin vücutlarını idrarlarında terk etmesine yardımcı olabilir. Sadece ciltlerinin çoğu ışığı emmesi için bir bebek bezi giyecekler. Gözlerini korumak için yamalar takacaklar. Işık, mavi-yeşil ışık yayan özel bir yastıktan veya şilteden gelebilir.

İntravenöz immünoglobulin ( IVIg ). Bebeğinizin sarılığı, annesinden farklı bir kan grubuna sahip oldukları için ortaya çıkarsa, doktorunuzun onlara kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını durdurmaya yardımcı olan bir IV yoluyla kan proteini vermesi gerekebilir.

Değişim transfüzyonu. Bebeğinizde diğer yöntemlerle iyileşmeyen şiddetli sarılık varsa, değişim transfüzyonu adı verilen bir kan transfüzyonuna ihtiyaçları olabilir . Bu süreçte doktorunuz bebeğinizin kanından az miktarda alır ve bunu bir donörden alınan kanla değiştirir.

Bebeğinizin işlem için yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) kalması gerekecektir. Bebeklerin sarılık için bu düzeyde tedaviye ihtiyaç duyması nadirdir.



Son Düzenleme: 04-11-2021, Saat: 23:24, Düzenleyen: Hemşire.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.