You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yut dışında doğum; vatandaşlık veren ülkeler

Yut dışında doğum; vatandaşlık veren ülkeler

Yönetici
Yut dışında doğum; vatandaşlık veren ülkeler
Oldukça popüler bir eylem olmaya başlayan yurt dışında doğum. Artık her kesimden insanın aklına acaba dedirten bir uygulama olmaya başladı.

2018 yıllarında Amerka başkanı Trump bu konuyu da ele alarak; artık bu göç furyasının son bulması adına işlemler yapacaklarını söylemişti. Amerikan vatandaşlarına haksızlık olarak gördüğü bu uygulamaya son vermek adına çalışmalar yapacağını da dile getirmişti ama henüz bir çalışma yapmadı.


Kimler yurt dışında doğum yapabilir?

Yurt dışı doğumu vize alabilen herkes yapabilir aslında. Yani bunu engelleyen bir durum yok ancak dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var;

- Vize, oturma izni süresi; doğum yapmak en az 4 ayınızı alacaktır, nedeni 5. gebelik ayından sonra uçak seyahati sıkıntınız (7. aydan sonra kesinlikle yasak), dolayısı ile bu sorun sizin 5 aylık gebe iken yollara düşmenize sebep olacak. Çocuk ile tekrar dönmek için de 1 aya ihtiyacınız olsa minimum 5 aylık oturma izniniz olmalı ki (sorunsuz doğumda) yurt dışında doğum yapabilesiniz.

- Dil; yabancı dile hakim olmanız gerekiyor, buda size ekstra bir yük olacaktır. Buradan götürdüğünüz gebelik ve sağlık ile ilgili tüm belgeleriniz ingilizce olmak zorunda. Tıbbi geçmişiniz ve olası riskli gebelikler de sorun yaşayabileceğiniz diğer konular. Tüm bunların üstesinden gelebilmek için iyi derece yabancı dil bilmelisiniz.


Hangi ülkeler doğuma vatandaşlık verir?

Aşağıda yer alan ülkeler, herhangi bir ceza şartı öngörmeksizin doğum sonrasında çocuğa vatandaşlık imkanı tanır. Pasaportu Türkiye’ye nazaran daha güçlü olan ülkeler * ile işaretleme suretiyle belirtilmiştir.

*Arjantin, Belize, Bolivya, *Brezilya, *Kanada, Kosta Rika, Dominik, Ekvador, El Salvador, Fiji, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamaika, *Meksika, Nikaragua, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, St. Kitts and Nevis, St. Lucia, Trinidad Tobago, Tuvalu, *Amerika Birleşik Devletleri, *Uruguay ve Venezuela



Koşullu doğuştan vatandaşlık uygulayan ülkeler hangileri?

Birçok ülke, ebeveynlerden birinin bu ülkenin vatandaşı olması ya da yasal ikametinin bulunması gibi belli kriterlerin karşılanması hâlinde kişilere vatandaşlık veriyor.

Örneğin Dominik Cumhuriyeti'nin anayasası, yasa dışı olarak ikamet eden kişilerin çocuklarına vatandaşlık verilmesini uygulama dışında bırakıyor. 


Malezya anasayası ise ülke topraklarında doğmuş bir çocuğun vatandaşlık alabilmesi için ebeveynlerinin kalıcı oturum iznine sahip yabancılar olmasını şart koşuyor. 

Doğuştan vatandaşlık (jus soli) hakkını koşullu olarak veren diğer ülkeler arasında Avustralya, Kolombiya ve İrlanda bulunuyor.

Latince "jus" (hak) ile "soli" (toprak) kelimelerinden oluşan "jus soli" genellikle koşulsuz bir hak olarak bilinir.


Almanya'da doğum ve vatandaşlık

Almanya ise vatandaşlık yasalarını son dönemde nispeten esnetti. Daha önce sadece ebeveynlerin milliyetine göre vatandaşlık verilirken; 2000 yılından itibaren, Alman olmayan anne babaların çocukları doğduklarında ebeveynlerinden en az birinin asgari üç yıl kalıcı oturum izni olması ve sekiz yıldır Almanya'da ikamet etmesi durumunda Alman vatandaşlığı kazanıyorlar.


Yurt dışında doğum konusuna devam edilecektir.
[Resim: iyeJCl.jpg]
Son Düzenleme: 12-12-2019, Saat: 20:44, Düzenleyen: PhD. Sabancı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.