You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Genel müdür
Apandisit
[Resim: ds00274_im01218_r7_appendicitisthu_jpg.jpg]



Bu konuda sizlere apandisit den bahsedeceğim. Sadece çocukları ilgilendirmese de en sık onlarda görüldüğünden buraya aldım konuyu. Yani konu içerisinde yetişkinler içinde bilgi olacaktır.


Apandisit




Apandisit Nedir?

Apandisit apendiks'in iltihabıdır.  Apendiksin çıkarılması neredeyse her zaman mümkün olan en kısa sürede ameliyat gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Neyse ki, apendiks olmadan da gayet iyi yaşayabiliriz.


Apendektomi nedir ?

Apendiksin alınması için yapılan ameliyattır,  hemen hemen tüm apandisit vakaları için standart tedavidir.

Genel olarak, doktorunuz apandisit olduğunuzdan şüphelenirse, yırtılmayı önlemek için çabucak çıkarır. 


Apandisit nerede ? Apandisit hangi tarafta ?

Aslında bu soru apendiks nerede ? dir. Aynı cevap far etmez, vücudunuzun sağ alt tarafındaki kalın bağırsağınızdan uzanır.


Apandisit neden olur ?

Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, apandisit 2 yaşından küçük çocuklarda nadirdir. 10 ila 30 yaş arasındaki insanları etkilemesi daha olasıdır.

Apandisit, genellikle kaka, yabancı bir cisim (içinizde olmaması gereken bir şey) veya kanser tarafından apandis tıkandığında meydana gelir  . Apendiks vücuttaki herhangi bir enfeksiyona tepki olarak şişebildiğinden, tıkanıklık enfeksiyondan da kaynaklanabilir.


Apandisit belirtileri

Apandisit klasik belirtileri şunlardır:
  • Sağ alt karnınızda ağrı veya göbeğinizin yakınında aşağı doğru hareket eden ağrı. Bu genellikle ilk işarettir.
  • İştah kaybı
  • Karın ağrısı  başladıktan  hemen sonra  bulantı ve  kusma
  • Şişmiş göbek     
  • ateş
  • gaz ağrısı
Diğer daha az yaygın apandisit belirtileri şunlardır:
  • Karnınızın üst veya alt kısmında, sırtta veya arka uçta herhangi bir yerde donuk veya keskin ağrı
  • Ağrılı veya zor işeme
  • Karın ağrınız başlamadan önce kusma
  • şiddetli  kramplar
  • Gazlı kabızlık  veya  ishal

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen bir doktora görünün. Zamanında teşhis ve tedavi önemlidir. Herhangi bir ağrı kesici, antasit, müshil  almayın ve mümkünse aç kalın.



Apandisit ameliyatı

Apandiksiniz alınmadan önce enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik alacaksınız. Genellikle genel anestezi alırsınız, yani işlem için uyursunuz. Doktor, küçük bir kesikten veya laparoskop adı verilen bir cihazla (göbeğinizin içini görmelerini sağlayan ince, teleskop benzeri bir alet) apandisitinizi çıkarır. Bu işleme laparoskopi denir. 

Peritonitiniz varsa, cerrah karnınızı da temizleyecek ve irini boşaltacaktır.

Ameliyattan sonra 12 saat içinde ayağa kalkıp hareket edebilirsiniz. 2 ila 3 hafta içinde normal rutininize geri dönebilmelisiniz. Laparoskopi yaptırdıysanız, iyileşme daha hızlıdır.


Apandisit ameliyatından sonra, aşağıdakiler varsa doktorunuza tekrar görünün:
  • Kontrolsüz kusma
  • Artan karın ağrısı
  • Baş dönmesi / baygınlık hissi
  • Kusmukta veya çişinizde kan
  • Doktorunuzun karnınızı kestiği yerde artan ağrı ve kızarıklık
  • Ateş
  • Yarada irin



Apandisit ağrısı

Ağrı genellikle; Sağ alt karnınızda olur veya göbeğinizin yakınında aşağı doğru hareket eden bir ağrı olur. Bu genellikle ilk işarettir. Karın ağrısından hemen sonra bulantı kusma olur.

Gene az ihtimal de olsa; Karnınızın üst veya alt kısmında, sırtta veya arka uçta herhangi bir yerde donuk veya keskin ağrı olabilir, ağrı başlamadan kusma başlayabilir, ayrıca gaz ağrınız veya ağrılı işemeniz de olabilir.


Apandisit ne işe yarar ?

Apandistin vücutta ne işe yaradığı henüz net olarak bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemiyle ilgili bir organ olabileceği düşünülmektedir.


Evde apandisit testi

Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra evde yapabileceğiniz; ayak parmaklarınızın üzerine iyice yükselin ve bir anda topuklarınıza bırakın kendinizi. Bu hareketi yaptığınız zaman ağrınız şiddetleniyor ise apandisit olma ihtimaliniz yüksektir.



Apandisit patlaması

Apandisit içinde patlarsa ne olur? Apandisit patlaması ölüme yol açar mı?

Tedavi edilmediği takdirde, iltihaplı bir apandisit patlayacak ve vücudunuzun karaciğerinizi, midenizi ve bağırsaklarınızı tutan merkezi kısmı olan karın boşluğuna bakteri ve kalıntılar saçacaktır. Bu  , karın boşluğunun astarının (periton) ciddi bir  iltihabı olan peritonite yol açabilir  . Güçlü antibiyotiklerle hızla tedavi edilmezse ölümcül olabilir .
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.