Merhaba, forumda yeniyim
Üniversitede bitirme projesi yapacağım için sağlık bölümünde gömülü sistemler üzerine çalışmaya karar verdim. Yapacağım çalışma bir mikroişlemci kullanarak uzaktan sms veya uygulama ile hastanın nabız, satürasyon ve vücut sıcaklığı değerlerini hastaya bakan kişiye iletmek olacak. Tüm bu sensörleri ve kodlamalarını kendim yapacağım fakat hasta türüyle ilgili üniversite genel bir sorun çıkartıyor. Hastanın tanımını yapmamı istiyor. Komadaki hasta demek yoğun bakımda kalan hasta için oluyormuş sanırım. Benim uğraşmak istediğim hasta türü ise, yoğun bakımdan ve servisten çıkmış, bazal ganglian fonksiyonlarını yerine getiremeyen ( yeme,içme,tuvalet,yıkanma,hareket vs), hastanın bakımı aile fertlerinin üstlendiği durum için bir proje. Olası bir durumda aile ferdi dışarı çıktığı zaman(tahminimce max 3 saat, ki öyle durumlarda hastalar genelde yalnız bırakılmıyor) sistemi aktif ederek, hastanın vital bulgularını sms veya uygulama üzerinden takip edebileceği, evde bulunduğunda ise zaten hasta başı monitörden takip edebileceği bir sistem yaratmak. sorum ve sorunlarım şunlardır;
Komadaki hastalarda, uzaktan aile fertlerinin (hastayla ilgilenen bireyin) uzaktan hastanın nabız, satürasyon ve vücut sıcaklığının kontrolü yapılacak. Bu sadece hasta eve çıkarıldığı zaman hastanın refakatçisi isterse yapılacak veriler de hastanın doktorundan alınacak. Takip edilecek hastanın, hastalık türü gerekli mi? Neden komaya girdiği önemli midir? Her komaya giren hastada bu verilere bakılır mı?
Neden bu veriler takip edilmeli, bu verilere neden ihtiyaç var gibi sorular geldi.
Komadaki hastalar demek yeterli gelir mi?
Tam bu verilerin ölçümüne göre hasta türü var mı?
Ölçülecek veriler: Satürasyon ölçümü, nabız ölçümü, vücut sıcaklık ölçümü
Ölçülmeli mi?: Solunum sayısı, tansiyon, hastanın hareket durumu, göz kırpma durumu, oda hava koşulları
Bitirme Projem Hakkında Sorular/Sorunlar
Konu Sahibi / Yazar
gorkemgok
Kategori / Forum
Üniversite
Yorumlar / Cevaplar
3
Okunma / Görüntüleme
678
Bitirme Projem Hakkında Sorular/Sorunlar
RE: Bitirme Projem Hakkında Sorular/Sorunlar
Vital bulgular ateş nabız tansiyon vücut sıcaklığı ve solunum sayısı elbette gerekli.
Hasta türüne gelince komadaki hasta diye bir tanım var ama elbette farklı farklı hasta türleri vardır.
Halk arasında komada deriz.
Projen güzel. Ama sorularını tek sor bence çözelim sonra diğerini sor.
Hasta türüne gelince komadaki hasta diye bir tanım var ama elbette farklı farklı hasta türleri vardır.
Halk arasında komada deriz.
Projen güzel. Ama sorularını tek sor bence çözelim sonra diğerini sor.
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur.
Cvp: RE: Bitirme Projem Hakkında Sorular/Sorunlar
(11-02-2021, Saat: 15:46)Darkwatch Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Vital bulgular ateş nabız tansiyon vücut sıcaklığı ve solunum sayısı elbette gerekli.Yatınız ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Projemi bir persistan vejetatif durumdaki hastada yapmaya karar verdim. Bu hastalarda bakılması gereken en önemli durumlar nedir? Nabız, satürasyon ve vücut sıcaklığı yeterli gelir mi?
Hasta türüne gelince komadaki hasta diye bir tanım var ama elbette farklı farklı hasta türleri vardır.
Halk arasında komada deriz.
Projen güzel. Ama sorularını tek sor bence çözelim sonra diğerini sor.
Cvp: Bitirme Projem Hakkında Sorular/Sorunlar
(11-02-2021, Saat: 13:59)gorkemgok Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba, forumda yeniyim
Üniversitede bitirme projesi yapacağım için sağlık bölümünde gömülü sistemler üzerine çalışmaya karar verdim. Yapacağım çalışma bir mikroişlemci kullanarak uzaktan sms veya uygulama ile hastanın nabız, satürasyon ve vücut sıcaklığı değerlerini hastaya bakan kişiye iletmek olacak.
Proje güzel.. Faydalı gerekli..
Alıntı:Tüm bu sensörleri ve kodlamalarını kendim yapacağım fakat hasta türüyle ilgili üniversite genel bir sorun çıkartıyor. Hastanın tanımını yapmamı istiyor.
Hastanın tanımını yapmanı ister elbette, bence buradaki amaçları yapmaya çalıştığın aletin kimler için olacağını net bir şekilde söylemen. Yani bu hastayı biraz daha genel tutmalısın. Yaptığın proje komada olmayan hastanda kullanılamaz mı? kullanılır bence..
Hasta tanımını yaparken hastalık olarak tanımlama yapma, durum olarak tanımlama yap, yani hitap edeceğin kitleyi büyüt...
Örneğin; evde bakılan bir hasta vardır ancak hasta koma da değildir, hatta kendi kendine yürüyebiliyor dahi olsun. Ama çok yaşlı. Bu hastanın dahi en azından gece uyurken izlenmesi gerekebilir....
Alıntı:Komadaki hasta demek yoğun bakımda kalan hasta için oluyormuş sanırım.
Koma da ki hasta evet genelde yoğun bakımdadır ama, yoğun bakımdaki her hasta koma da değildir veya komadaki her hasta yoğun bakımda bakılmıyor olabilir.
Alıntı:Benim uğraşmak istediğim hasta türü ise, yoğun bakımdan ve servisten çıkmış, bazal ganglian fonksiyonlarını yerine getiremeyen ( yeme,içme,tuvalet,yıkanma,hareket vs), hastanın bakımı aile fertlerinin üstlendiği durum için bir proje. Olası bir durumda aile ferdi dışarı çıktığı zaman(tahminimce max 3 saat, ki öyle durumlarda hastalar genelde yalnız bırakılmıyor) sistemi aktif ederek, hastanın vital bulgularını sms veya uygulama üzerinden takip edebileceği, evde bulunduğunda ise zaten hasta başı monitörden takip edebileceği bir sistem yaratmak.
Dediğim gibi proje güzel, ve bu durum tanımı sanki daha genel ve daha uygun geldi bana. Kime faydası olacak? diye sorulduğunda komadaki hastaya diye cevaplamak değil de. Kendi kendini idare edemeyecek kadar düşkün olan, bir başkasının yardımı ile yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalan ve yaşam fonksiyonlarının takip edilmesi gerekli olan her birey için denebilir..
Bakım verici gece uyurken dahi bakım verdiği hastayı izlemek veya izlendiğini bilmek isteyebilir....
Alıntı:Komadaki hastalarda, uzaktan aile fertlerinin (hastayla ilgilenen bireyin) uzaktan hastanın nabız, satürasyon ve vücut sıcaklığının kontrolü yapılacak. Bu sadece hasta eve çıkarıldığı zaman hastanın refakatçisi isterse yapılacak veriler de hastanın doktorundan alınacak.
Doktordan ne verisi alınacak bunu anlamadım.
Alıntı:Takip edilecek hastanın, hastalık türü gerekli mi? Neden komaya girdiği önemli midir?
Bunlar sağlık personelleri için önemlidir evet. Ancak hastaya evde bakan bir yakını için önemli değil o kadar. Sağlık personeli için ise olası ters durumlarda müdahale için bu bilgiler gerekli olur. Veya bazı fonksiyonları hastanın hastalığına göre değişkenlik (anormallik) gösterebilir. Eğer sağlık personeli bu durumu hastalığı veya koma sebebini biliyor ise ona göre yaşamsal bulguları değerlendirmeye alacaktır.
Özetle bu bilgiler sağlık çalışanları için önemli fakat aile için çok önemli olduğunu sanmıyorum, gene de bulunursa iyi olur.
Alıntı:Her komaya giren hastada bu verilere bakılır mı?
Her hastada bu değerler bakılır. İster serviste olsun. İster koma da olsun. Kesinlikle bakılır.
Alıntı:Neden bu veriler takip edilmeli, bu verilere neden ihtiyaç var gibi sorular geldi.
Yaşam fonksiyonları adı üstünde. Hasta da yaşamını olumsuz etkileyecek her hangi bir durumu tespit edebilmek amacı ile bu verilere bakılır. Bu veriler tedavi için veya o anki rahatsız edici durumun düzeltilmesi amaçlı yol göstericidir.
Örneğin, hastanın saturasyonunun düştüğünü yüzünden de anlarsın bir süre sonra (morarır), veya nefes alamaz .... Ama saturasyonu takip ediyorsan durumu daha erken anlar ve daha erken müdahale edersin..
Diğer bulgular da aynı şekilde. Hasta titremeye başlar, üşüyorum der ateşi olduğunu anlarsın belki ancak takip ederek daha erken bunu anlarsın. Titreme başlamadan önlemini alırsın...
Şeker takibi ( Şeker hastası olanlar için bunu ekleyebilirsen güzel olur) , bu da gene şeker düştüğünde bayılırsın belki, ancak takip edersen önceden önlem alırsın. Bir kesme şeker yemek gibi.... yada insülin yapmak....
Alıntı:Komadaki hastalar demek yeterli gelir mi?
Gelmez, hastayı değil hastanın veya bireyin durumunu tanımlamalısın. Yukarıda bahsettim bundan.
Alıntı:Tam bu verilerin ölçümüne göre hasta türü var mı?
Bu verileri her hastada biz takip ederiz..
Alıntı:Ölçülecek veriler: Satürasyon ölçümü, nabız ölçümü, vücut sıcaklık ölçümü
Ölçülmeli mi?: Solunum sayısı, tansiyon, hastanın hareket durumu, göz kırpma durumu, oda hava koşulları
Saturasyon, nabız, tansiyon, ateş, solunum sayısı, kan şekeri .... standartı budur. Senin aletinde bunların hepsi olmalıdır. Hasta durumuna veya hastalığına göre aktive/inaktive ederek kullanılabilinmelidir.
Oda sıcaklığı ve nemi elbette kullanışlı olur, konfor açısından... Odadaki havanın durumu (kirliliği/ oksijen seviyesi) de faydalı olur...
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur.
Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi