You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Coronavirus: Yazın gelmesi fark yaratacak mı?

Coronavirus: Yazın gelmesi fark yaratacak mı?

Admin
Coronavirus: Yazın gelmesi fark yaratacak mı?
[Resim: _111632630_gettyimages-1216306272.jpg]


Daha sıcak havanın koronavirüsü durdurabileceği fikri virüsün dünyaya yayılmasından dolayı solmuş gibi görünüyor. Ancak yeni araştırmalar umut ışığı verebilir mi?

Yeni koronavirüsün mevsimsel olup olmadığından emin olmak için henüz çok erken. Bunu gerçekten bilmek için, vakaların yıl boyunca tek bir yerde nasıl değiştiğini izlemek zorundayız.

Ancak ipuçlarını görmek için dünyanın farklı iklimlerinde yayılmasına bakabiliriz.

Kanıt nedir?

Koronavirüs vakalarının özellikle daha serin, daha kuru bölgeler çevresinde kümelendiğine dair bazı kanıtlar vardır.

Bir çalışma, 10 Mart'a kadar virüsten özellikle etkilenen ülkelerin - bulaşma yoluyla fark edilmeden yayıldıkları ülkelerin - daha az vakaya sahip olanlardan daha düşük ortalama sıcaklıklara sahip olduğunu gösterdi.

Başka bir makale, 40'tan fazla Covid-19 vakası olan 100 Çin şehrine baktı ve sıcaklık ve nem ne kadar yüksek olursa, iletim hızı o kadar düşüktü.

Ve henüz hakemli olmayan bir başka çalışma, yeni koronavirüs vakalarının tüm dünyada bulunabilmesine rağmen, salgınların özellikle "nispeten serin ve kuru bölgelerde" - en azından 23 Mart'a kadar - kümelenmiş olduğunu ileri sürdü.

Ancak, Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu'ndaki bir grup araştırmacının da işaret ettiği gibi, virüs artık her Dünya Sağlık Örgütü bölgesine "soğuk ve kurudan sıcak ve nemli bölgelere kadar tüm iklim bölgelerini etkili bir şekilde kapsayan" yayıldı.

Kuzey-güney ayrılığı var mı?

Grip dahil olmak üzere birçok başka virüsle birlikte, kuzey ve güney yarım kürelerde mevsimsel bir patern görülür. Ancak ekvatora yakın tropikal bölgeler aynı modeli yaşamaz.

Ve Malezya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi yerel olarak iletilen Covid-19 virüs vakalarını gören sıcak ve nemli bölgelerin bazıları ekvatora yakındır ve bu nedenle başka yerlerde olacaklar için en iyi kanıtı sağlamayabilir.

Ancak güney yarımküreye bakıldığında, Avustralya ve Yeni Zelanda - ilk vakalarının görüldüğü yaz sezonunun kuyruk ucunda - kuzey yarımküre muadillerinin çoğundan çok daha az vakaya sahipti.

Küresel ayaklanma ve nüfus yoğunluğu gibi birçok başka faktör var.

Ve virüs mevsim değiştikçe aynı zamanda - başlangıçta küresel seyahat yoluyla - yavaş yavaş dünyaya yayıldığından, iklimin etkisini özellikle belirlemek zordur.

Diğer koronavirüsler mevsimsel midir?

Londra Koleji (UCL) ve Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan bir araştırmacı ekibine göre, diğer koronavirüslerin çoğunlukla kış aylarında dolaştığına dair bazı kanıtlar var.

Yaklaşık 2.000 kişiden, evlerinde herhangi birinin solunum yolu hastalığı belirtileri olup olmadığını haftalık olarak bildirmelerini istediler. Ve semptomları olan herkesten bir dizi virüsü test etmek için bir çubukla göndermesi istendi.

Bundan araştırmacılar, kışın koronavirüs vakalarında grip mevsimiyle aynı zamanda büyük tepeler gözlemlediler. Yaz aylarında az sayıda vaka vardı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.