You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Gebelik diyabeti? Gebelik şeker testi.

Gebelik diyabeti? Gebelik şeker testi.

Hemşire
Gebelik diyabeti? Gebelik şeker testi.
Gebelik diyabeti, hamilelik sırasında yüksek kan şekeri seviyesine sahip olduğunuz anlamına gelir  . Kan şekeri seviyeniz hamile kalmadan önce normaldir.

Eğer gebelik diyabetiniz varsa, bu sağlıksız bir bebeğiniz olacağı anlamına gelmez. Doktorunuzdan yardım alın ve kan şekerinizi yönetmek için basit adımlar atın  . Bebeğiniz  doğduktan sonra, gebelik diyabeti genellikle geçer.

Gebelik diyabeti, tip 2 diyabet geliştirme olasılığını artırır  , ancak kesinlikle olacak diye bir durum yok.

Gebelik Diyabetinin Belirtileri

Gebelik diyabeti olan kadınların  genellikle hiçbir semptomu yoktur. Çoğu, rutin hamilelik  tarama testleri sırasında öğrenirler .

Nadiren, özellikle gebelik diyabeti  kontrolden çıktıysa, şunu  fark edebilirsiniz:

Daha susarsın
Daha  acıkırsın  ve daha fazla yemek yersin
Daha fazla idrara çıkarsın

Gebelik Diyabetinin Nedenleri

Hamilelik sırasında, plasenta kanınızda glikoz birikmesine yol açabilecek hormonlar oluşturur  . Genellikle  pankreasınız  bununla başa çıkmak  için yeterli insülin yapabilir  . Aksi takdirde,  kan şekeri seviyeniz  artacaktır ve gebelik diyabetine neden olabilir.

Gebelik Diyabetinde Risk Faktörleri

Her yıl gebeliklerin% 2 ila% 10'unu etkiler. Aşağıdaki durumlarda, gebelik diyabetine yakalanma olasılığınız daha yüksektir:
  • Hamile kalmadan önce fazla kilolu olma
  • Afrikalı-Amerikalı, Asya, İspanyol veya Amerikan Yerli olma
  • Kan şekeri seviyesinin yüksek olması, ancak şeker hastalığı olacak kadar yüksek olmaması
  • Ailesinde diyabet öyküsü olanlar
  • Daha önce gestasyonel diyabet geçirenler
  • Yüksek tansiyon  ya da diğer tıbbi komplikasyonları olanlar
  • Daha önce büyük bir bebek doğuranlar
  • 25 yaşından büyük gebeler
Gebelik Diyabet Testleri ve Teşhisi

Gebelik diyabeti genellikle gebeliğin ikinci yarısında olur. Doktorunuz, hamileliğinizin 24-28. Haftaları arasında gebelik diyabetinin olup olmadığını kontrol edecektir. Eğer yüksek risk altındaysanız, daha erken bir testten geçebilirsiniz.

Gebelik diyabetini test etmek için hızlıca şekerli bir içecek içersiniz. Bu kan şekeri seviyenizi yükseltir. Bir saat sonra vücudunuzun o kadar şekerle nasıl başa çıktığını görmek için kan testi yapılır. Sonuçlar, kan şekerinizin belirli bir kesimden daha yüksek olduğunu gösteriyorsa (desilitre başına 130 miligramdan veya daha yüksek), daha fazla teste ihtiyacınız olacaktır. Bu, açlık kan şekerinizi test etmek ve 3 saatlik bir süre boyunca daha uzun bir glikoz testi anlamına gelir.

Sonuçlarınız normalse ancak gebelik diyabetine yakalanma riskiniz yüksekse, hala olmadığından emin olmak için hamileliğinizde bir takip testine ihtiyacınız olabilir.

Gebelik Diyabet Tedavisi

Gebelik diyabetinizi tedavi etmek için doktorunuz sizden:

Kan şekeri seviyenizi  günde dört veya daha fazla kez kontrol etmenizi .
Ketonları kontrol eden idrar testleri yapmanızı
Sağlıklı bir diyet yapmanızı
Egzersiz  alışkanlığı edinmenizi ister.

Doktorunuz ne kadar kilo aldığınızı izler ve gebelik diyabetiniz için insülin veya başka bir ilaç almanız gerekip gerekmediğini size bildirir.

Gebelik Diyabetinin Zararları

Bebek için
  • Yüksek doğum ağırlığı
  • Erken doğum
  • Solunum güçlüğü sendromu
  • Düşük kan şekeri
  • Hayatında sonradan Tip 2 diyabet olması

Anne için

Yüksek tansiyon ve preeklampsi
Sonraki gebelikte diyabet

Sonraki diyabeti veya gebelik diyabetini önlemek için, doğumdan 6 ila 12 hafta sonra ve her 1 ila 3 yılda bir diyabet testi yapın.

Diyet ve Egzersiz

Gebelik diyabetini engellemek için şu basit adımları izleyin:

Sağlıklı beslenin, düşük şekerli diyet: Şeker hastalığı olan biri için hazırlanan bir diyet planını izleyin. Meyve, havuç ve kuru üzüm gibi doğal şekerler yiyin.

Sebze ve kepekli tahıllar ekleyin ve porsiyon boyutlarını takip edin.

Hamile kalmadan önce fazla kilolarınızı verin: Doktorlar hamilelik sırasında kilo vermenizi önermez. Hamilelikten önce fazla kiloları vermek, daha sağlıklı bir hamilelik sağlayabilir.

Hamilelik boyunca egzersiz: Bir bebek planlıyorsanız hamile kalmadan önce başlayın. Haftanın çoğu günü 30 dakikalık ılımlı aktivite hedefleyin. Koşmak, yürümek, yüzmek ve bisiklete binmek iyi bir seçenek olabilir.

Uygun doğum öncesi bakımı alın: Bu durum için doktorunuz sizi yalnızca taramakla kalmaz; Yiyecek, aktivite ve kilo kaybı hakkında tavsiyelerde bulunabilir. Ayrıca sizi yardımcı olabilecek beslenme uzmanları gibi diğer sağlık profesyonellerine de yönlendirebilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.