You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Admin
Metabolik sendrom
[Resim: metabolic_syndrome.jpg]


Sizlere hepimizi yakından ilgilendiren bir durum hakkında bilgilendirmek istiyorum.

Metabolik sendrom, evet çoğumuzun yaşam şekli ve yeme alışkanlıklarından dolayı bu terimi ya duyduk ya duymak üzereyiz veya duyacağız.....


Bu yazımda değinmeye çalışacaklarım şunlar;

Bebeklerde metabolik sendrom

Metabolik sendrom Tedavisi

Metabolik sendrom belirtileri

Metabolik sendrom beslenme tedavisi

Metabolik sendrom tanı kriterleri

Metabolik sendrom nasıl tedavi edilir


Metabolik sendrom nedir?


Metabolik sendrom, bir metabolik bozukluklar kümesidir. Bir hasta bu koşullarla birlikte başvurduğunda, gelecekteki kardiyovasküler hastalık şansı, tek başına ortaya çıkan herhangi bir faktörden daha fazladır.

Örneğin, tek başına yüksek tansiyon ciddi bir durumdur, ancak bir hastada yüksek kan basıncının yanı sıra yüksek açlık glikoz seviyeleri ve abdominal obezite varsa, bu hastaya metabolik sendrom teşhisi konabilir. Risk faktörlerinin birleşiminden dolayı bu hastanın kardiyovasküler problemler yaşama ihtimali daha yüksektir.

Metabolik sendrom, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 23'ünü etkileyen ve onları daha yüksek kardiyovasküler hastalık, diyabet, felç ve arter duvarlarında yağ birikimiyle ilgili hastalıklar riskine sokan ciddi bir sağlık durumudur. Metabolik sendromun altında yatan nedenler arasında aşırı kilo ve obezite, fiziksel hareketsizlik, genetik faktörler ve yaşlanma yer alır.

Metabolik sendrom, bir kişi aşağıdaki ölçümlerden üç veya daha fazlasına sahip olduğunda ortaya çıkar:

  1. Abdominal obezite (Erkeklerde 94 cmden fazla ve kadınlarda 80 cmden fazla bel çevresi)
  2. Desilitre kan başına 150 miligram trigliserit düzeyi (mg / dL) veya daha fazla
  3. Erkeklerde 40 mg / dL'nin altında veya kadınlarda 50 mg / dL'nin altında HDL kolesterolü
  4. 130 milimetre cıva (mm Hg) veya daha büyük sistolik kan basıncı (üst sayı) veya 85 mm Hg veya daha yüksek diyastolik kan basıncı (alt sayı)
  5. 100 mg / dL veya daha yüksek açlık glikozu
Metabolik sendrom ciddi bir durum olsa da kilonuzu azaltarak risklerinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz; 
  • fiziksel aktivitenizi artırmak; 
  • kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler ve balıklar açısından zengin, kalp dostu bir diyet yemek; 
  • ve kan şekeri, kan kolesterolü ve kan basıncını izlemek ve yönetmek için sağlık uzmanınızla birlikte çalışmak.


Metabolik Sendrom için Risk Altında mısınız?


Metabolik sendromun ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında - dört kişiden birinin kriterleri karşıladığı tahmin edilmektedir - herkes risk faktörleri konusunda endişelenmelidir. Sonuçta, metabolik sendrom diyabet , kalp krizi ve felç gibi ciddi sağlık sorunları riskinizi önemli ölçüde artırabilir - ancak çoğu zaman insanlar bunun ne olduğunu bile bilmiyorlar.

Metabolik sendrom genellikle yüksek kan şekeri , ekstra abdominal yağ, yüksek tansiyon ve sağlıksız kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere bir dizi risk faktörü olarak tanımlanır .

Kontrol edebileceğiniz bu risk faktörlerinden bazıları. Diğerleri kontrolünüzün dışında. Ancak tüm risk faktörlerini anlarsanız, sağlığınızı daha iyi koruyabilirsiniz. Aşağıdaki durumlarda daha yüksek bir metabolik sendrom riskiniz olabilir:

Yaş . İnsanlar yaşlandıkça daha yaygındır. Metabolik sendroma yakalanma riski 40'lı yaşlarda% 20'den 50'li yaşlarda% 35'e, 60'lı yaşlarda ve sonrasında% 45'e yükselir.

Kan pıhtıları ve iltihap a yatkınlık . Her ikisi de metabolik sendromlu kişilerde yaygındır. Doktorunuz, pıhtılaşma ve iltihaplanma riskinizin yüksek olup olmadığını öğrenmek için kan testleri yapabilir .

Başka tıbbi hastalıklar . Metabolik sendrom, bir dizi tıbbi durumla ilişkilidir. Bunlar polikistik over sendromu (PCOS), yağlı karaciğer , kolesterol  safra taşları ve lipodistrofi (yağ dağılımını etkiler) içerir.

Genetik. Obez olmasanız bile, daha yüksek bir risk miras almış olabilirsiniz. Bu, ebeveynleri veya diğer birinci derece akrabaları şeker hastası olan kişileri içerir .


Metabolik Sendromun Belirtileri

Çoğu metabolik sendrom risk faktörleri herhangi bir belirti yoktur. Genellikle yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol hissedemezsiniz . Çoğu zaman, tek dış işaret, göbeğiniz olur.

Dolayısıyla, metabolik sendromunuz olup olmadığını öğrenmenin tek yolu doktorunuzla görüşmektir. Kan basıncınızı , kan şekerinizi ve kolesterolünüzü kontrol edecekler . Düzenli kontrollerin sağlıklı kalmanın anahtarı olmasının bir başka nedeni de budur.


Metabolik Sendromu Nasıl Tedavi Edersiniz?

Metabolik sendrom , abdominal yağ, yüksek tansiyon , yüksek kan şekeri ve sağlıksız kolesterol seviyelerini içeren bir grup risk faktörüdür . Tedavi, bu koşulların her birinin üstesinden gelmeye odaklanır. 

Çoğu durumda, metabolik sendrom için en iyi tedavi sizsiniz. Daha sağlıklı beslenmek ve daha fazla egzersiz yapmak gibi davranışlarınızdaki değişiklikler , doktorunuzun önereceği ilk şeylerdir. Bazı sağlıklı alışkanlıklar edinerek risk faktörlerinizi tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

Bu Yaşam Tarzı Değişikliklerini Yapın

Biraz egzersiz yap . Egzersiz kilo vermenin harika bir yoludur , ancak kilo veremiyorsanız bile bırakmayın. Tek bir kilo kaybetmeseniz bile, egzersiz kan basıncını düşürebilir , kolesterol seviyelerini iyileştirebilir ve insülin direncini artırabilir . Formda değilseniz, yavaş başlayın. Daha fazla yürümeyi deneyin. Daha fazla fiziksel aktivite yapın . Yürürken, ekstra adımlar atmak için manzaralı rotalar seçerek yolu uzatın. 

Haftanın çoğu gününü kapsayana kadar fiziksel aktivitenizi yavaş yavaş artırın. Ama fazla hırslı olma. Çok zor bir egzersiz rejimi denerseniz, pes edebilirsiniz. Kişiliğinize uyan bir egzersiz seviyesi bulmanız gerekir.

Sağlıklı bir diyet yapın . Sağlıklı bir diyet , kilonuz aynı kalsa bile kolesterolünüzü , insülin direncinizi ve kan basıncınızı iyileştirebilir . Sağlıklı beslenme konusunda tavsiye almak için doktorunuza veya diyetisyeninize danışın. Eğer, kalp hastalığı veya diyabet varsa özel yemek planları gerekebilir. Genel olarak, doymuş yağ , trans yağ , kolesterol ve tuz bakımından düşük ve meyveler, sebzeler, yağsız protein, fasulye, az yağlı süt ve tam tahıllar açısından zengin bir diyetin yardımcı olduğu gösterilmiştir. 

Çoğu doktor "Akdeniz" diyeti önermektedir . Bu yemek planları "iyi" yağları (zeytinyağındaki tekli doymamış yağ gibi) ve karbonhidrat ve protein dengesini vurgular.

Biraz kilo verin . Açıkçası, kilo kaybı genellikle egzersiz yapmanın ve iyi beslenmenin bir yan ürünüdür. Ancak aşırı kilolu veya obezseniz bu başlı başına önemli bir hedeftir . Kilo kaybı, metabolik sendromun her yönünü iyileştirebilir.

Sigara içiyorsanız bırakın . Metabolik sendrom olarak kabul edilenler için bir risk faktörü değildir, ancak sigara içmek kan damarı ve kalp hastalığı riskinizi büyük ölçüde artırır .



Ülkemizde metsend adında metabolik sendrom derneği dahi var.....

Dernek hakkında

Derneğimiz, Prof Dr Aytekin OĞUZ ‘un başkanlığında 2003 yılında Prof Dr Kubilay KARŞIDAĞ, Prof Dr Yüksel ALTUNTAŞ, Prof Dr H.Sadi GÜLEÇ ve Prof Dr Ahmet TEMİZHAN tarafından hipertansiyon, obezite, diabetes mellitus, dislipidemi, aterosklerotik kalp damar hastalıkları, hiperürisemi, reaktif hipoglisemi ve polikistik over hastalığı ile karakterize metabolik sendrom ile ilgili her türlü bilimsel ve sosyal gelişmeleri takip etmek, bu alanlarda eğitim toplantıları, seminerler ve kongreler, konferanslar düzenlemek, Metabolik sendromu oluşturan hatalıkların takip ve tedavi kriterlerini tam olarak uygulanmasını yaygınlaştırmak bu konuda yeni çalışmalar yapmak, yaptırmak ,desteklemek suretiyle metabolik sendrom ile bilimsel yönden mücadele etmek, bu bireylere yönelik eğitim toplantıları organize etmek, sosyal psikolojik destek sağlayacak çalışmalar içerisinde olmak amacı ile kurulmuştur.

Şuda linki; http://www.metsend.org/index.html
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.