You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Over (yumurtalık) Kistleri

Over (yumurtalık) Kistleri

Admin
Over (yumurtalık) Kistleri
[Resim: yumurtalik-kisti_20180122155625.jpg]


Yumurtalık kistleri , özellikle de doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygındır. Yumurtalıkların içinde veya üstünde katı veya sıvı dolu cepler var. Çoğu zaman ağrısız ve zararsızdırlar. Her ay döngünüzün bir parçası olarak bir tane olabilir ve asla bilemezsiniz. Genellikle tedavi olmadan kendi başlarına kaybolurlar. Hamilelik sırasında kistler de sık görülür .

Bir kist ortadan kalkmadığında veya büyüdüğünde sorun olur. Ağrı yapar. Kanser olasılığı da var , ancak nadir, yaşlandıkça olasılık artar.


Nasıl anlarım?

Çoğu yumurtalık kisti küçüktür ve herhangi bir soruna neden olmaz. Belirtiler; kist tarafındaki alt karın bölgesinde basınç, şişkinlik veya ağrı olabilir . Bu ağrı keskin olabilir veya gelip gidebilir.

Bazen bir kist acil müdahaleye ihtiyaç duyabilir. Bu belirtiler varsa hemen doktora görünün;
  • Ani, şiddetli karın ağrısı
  • Ateş ve kusma ile ağrı
  • Baş dönmesi , halsizlik , zayıf hissetmek
  • Hızlı nefes
Bu işaretler kistinizin overin bükülmesine neden olduğu anlamına gelebilir.


Kist Türleri?

Çoğu kist “normal” olarak kabul edilir. Aylık döngünüzün bir parçasıdır.

Folikül kisti . Yumurtalıklarınız genellikle her ay bir yumurta bırakır. Bir folikül denilen küçük bir kese içinde büyür. Yumurta hazır olduğunda, folikül açılır ve onu serbest bırakır. Kese açılmazsa folikül kistine neden olur. Bunlar genellikle 1 ila 3 ay içinde kaybolur.

Corpus luteum kisti . Yumurta serbest bırakıldığında, boş folikül genellikle büzülür ve bir sonraki yumurtaya hazırlanır. Geri kapandığında ve içindeki sıvı toplandığında bir kist olur. Birkaç hafta içinde geçebilir. Ancak kanama veya büyüdükçe ağrıya neden olabilir.

Fonksiyonsuz (işlevsiz). Bazı kadınlarda yumurtalıkları çok sayıda küçük kist yapar. Bu duruma polikistik over sendromu ( PKOS ) denir . Hamile kalmayı zorlaştırabilir. Diğer fonksiyonel olmayan kistler kanserden kaynaklanabilir . Menopozdan sonra kadınlarda yumurtalık kistleri, genç kadınlardakinden daha kanserli olma olasılığı vardır.


Tedavi Nedir?

Çoğu kist tedavi gerektirmez. Kendi başlarına giderler. Bir kist büyükse veya sorun çıkarsa, doktorunuz izlemek isteyebilir. Bu hemen bir şey yapmamanız anlamına geliyor. Daha sonra tekrar kontrol eder.

Doktorunuz ağrı için ilaç önerebilir. Bazen doğum kontrol hapları yazacaktır . Haplardaki hormonlar kistleri uzaklaştırmaz, ama yenilerini önlemeye yardımcı olabilirler.

Bazı yumurtalık kistleri için ameliyat gerekir. Bu büyük veya semptomlara neden olan kistleri içerir. Menopoza yakın kadınlardaki kistler için ameliyat gerekebilir. Çünkü kanserli olabilirler. Cerrah sadece kisti veya yumurtalığı alabilir. Kistine bağlıdır.


Farklı ameliyat türleri vardır:

Laparoskopi daha küçük kistler içindir. Doktor, göbek deliğinizin üstünde veya altında küçük bir kesim yapar. Kameralı küçük bir araç doktorunuzun içini görmesine izin verir ve farklı bir araç kist veya yumurtalığı temizler. Muhtemelen bir gece bile hastanede kalmak zorunda kalmazsınız.

Laparotomi kanserli olabilecek kistler içindir. Karında daha büyük bir kesim ile yapılır.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.