You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği vize- final soruları 2

Ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği vize- final soruları 2

Genel müdür
Ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği vize- final soruları 2
Ruh sağlığı hemşireliği - psikiyatri hemşireliği vize final soruları
İlk 20 soru; https://mediforum.net/konu-ruh-sagligi-v...ari-1.html





21 . Soru
Hemşire, muhalif meydan okuma bozukluğu teşhisi konan bir çocuk için sonuç kriterlerinin uygun olacağının farkında mı?

A. Kendi davranışlarınızın sorumluluğunu kabul edin.
B. Kendi ihtiyaçlarını sözlü ifade edebilme ve hak iddia edebilme.
C. hasta ile sıkı ve tutarlı sınırlar belirleyin.
D. Çocuğun kendi sınırlarını ve sınırlarını oluşturmasına izin verin.

Doğru Cevap: A. Kendi davranışlarının sorumluluğunu kabul et

Muhalefet bozukluğu olan çocuklar sıklıkla başkalarının haklarını ihlal ederler. Meydan okuyan, itaatsizdirler ve eylemleri için başkalarını suçlarlar. Eylemlerinin sorumluluğu muhalif çocuk için ilerleme gösterecektir. Karşıt olma meydan okuma bozukluğu (ODD), öncelikle duyguların ve davranışların kendi kendini kontrol etmesiyle ilgili sorunları içeren bir tür çocukluk yıkıcı davranış bozukluğudur. Zihinsel Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı, Beşinci Baskı (DSM-5) 'e göre, ODD'nin ana özelliği, sürekli öfkeli veya sinirli bir ruh hali, tartışmacı veya meydan okuyan davranış veya başkalarına karşı kinci davranma biçimidir.





22 . Soru
Günlük tedavi kliniğindeki banyonun zemininde iki bileğinde orta derecede yırtıklar olan bir erkek hasta bulundu. Kırık camlarla çevrili, personel ambulans çağırırken kanayan bileklerine boş gözlerle bakıyor. Hemşire ona başlangıçta nasıl yaklaşmalı ?

A. Odaya sessizce girin ve yaralarını değerlendirmek için yanına gidin.
B. Odaya girmeden ve onu zaptetmeden önce personeli yedeklemek için arayın.
C. Ondan olabildiğince fazla bardak uzaklaşın ve sessizce yanına oturun.
D. Sakin bir sesle konuşurken ona yavaşça yaklaşın, ismini söyleyin ve hemşirenin ona yardım etmek için burada olduğunu söyleyin.

Doğru Cevap: D. Sakin bir sesle konuşurken ona yavaşça yaklaşın, adını söyleyin ve hemşirenin ona yardım etmek için burada olduğunu söyleyin.

Danışanın ve hemşirenin güvenliğini sağlamak şu anda önceliklidir. Bu nedenle hemşire ismini söylerken ve onunla sakin, kendinden emin bir şekilde konuşurken hastaya temkinli yaklaşmalıdır. Hemşireliğin hasta bakımına yönelik uygulamalı yaklaşımı ve hastalarla terapötik bağlantılar kurma becerimiz, temel ipuçlarını almamızı sağlar. Bu ipuçlarını belirlemek, intihar davranışlarının ne bir hastalık ne de bir durum olarak kabul edildiğini anlamakla başlar, daha ziyade fikirlerden / düşüncelerden nihai eylemlere kadar değişen bir süreklilikte gerçekten var olan karmaşık bir davranışlar kümesidir.





23 . Soru
Anoreksiya nervozalı bir kadın hasta kendini "balina" olarak tanımlıyor. Bununla birlikte, hemşirenin değerlendirmesi, hastanın 5 ″ 8 ″ (1,7 m) boyunda ve sadece 90 lb (40,8 kg) ağırlığında olduğunu ortaya koymaktadır. Danışanın gerçekçi olmayan vücut imajı göz önüne alındığında, hemşire Angel bakım planına hangi müdahaleyi dahil etmelidir?

A. hastadan figürünü, yaşıtlarının dergi fotoğraflarıyla karşılaştırmasını istemek.
B. hastayı, katılımcıların kilosu hakkında gerçekçi geri bildirim verdikleri grup terapisine atamak.
C. Her vardiyada planlanan bire bir seanslar sırasında hastayla gerçek görünümü hakkında yüzleşmek.
D. hastaya hemşirenin sağlığı konusundaki endişesini ve sağlıklı kalması için kararlar vermesine yardım etme arzusunu anlatmak.

Doğru Cevap: D. Hastaya hemşirenin sağlığı konusundaki endişesini ve sağlıklı kalması için kararlar vermesine yardım etme arzusunu anlatmak

Anoreksiya nervoza hastası, çok az yiyecek tüketilmesine veya hiç tüketilmemesine neden olan gerçekçi olmayan bir vücut imajına sahiptir. Bu nedenle, danışanın sağlıkla ilgili kararlar verirken yardıma ihtiyacı vardır. Bir hasta gerçekçi olmayan ifadelerde bulunduğunda gerçeklikle yanıt verin (yüzleşin). Hasta kendi durumunun psikolojik yönlerini reddediyor olabilir ve sıklıkla yetersizlik ve depresyon duygusu ifade ediyor olabilir.





24 . Soru
Acil apendektomi geçirdikten on sekiz saat sonra, bildirilen bir sosyal içme geçmişi olan bir hasta şu hayati belirtileri gösterir: sıcaklık, 101.6 ° F (38.7 ° C); kalp atış hızı, 126 atım / dakika; solunum hızı, 24 nefes / dakika; ve kan basıncı, 140/96 mm Hg. hasta kaba el titremeleri sergiliyor ve birisinin yataktaki böcekleri öldürmesi için çığlık atıyor. Hemşire şüphelenmeli:

A. postoperatif enfeksiyon
B. Alkolden uzaklaşma
C. Akut sepsis.
D. Pnömoni.

Doğru Cevap: B. Alkolden uzaklaşma

hastanın yaşamsal bulguları ve halüsinasyonları, deliryum titreme veya alkol yoksunluk sendromunu düşündürür. Alkol yoksunluk semptomları, hastalar uzun süreli bağımlılıktan sonra alkol almayı bıraktığında veya alkol alımını önemli ölçüde azalttığında ortaya çıkar. Geri çekilme, hafif titremelerden deliryum tremens denen bir duruma kadar geniş bir semptom yelpazesine sahiptir; bu, nöbetlerle sonuçlanır ve hemen fark edilmez ve tedavi edilmezse ölüme kadar ilerleyebilir.





25 . Soru
Klonidin (Katapres), hipertansiyon dışındaki durumları tedavi etmek için kullanılabilir. Hemşire  ilacın aşağıdaki koşulların uygulanabileceğinin farkında mı?

A.Fensiklidin (PCP) zehirlenmesi
B. Alkolden uzaklaşma
C. Opiate çekilmesi
D. Kokain çekilmesi

Doğru Cevap: C. Opiate çekilmesi

Klonidin, opiat kesilmesinde yardımcı tedavi olarak kullanılır. Opioid yoksunluğunda semptomatik tedavi ishal için loperamid, bulantı / kusma için prometazin ve miyalji için ibuprofen içerir. Kan basıncını düşürmek için klonidin verilebilir. Opioid yoksunluk sendromu, opioid bağımlılığından kaynaklanan yaşamı tehdit eden bir durumdur. Opioidler, şiddetli ağrının tedavisi için kullanılan bir grup ilaçtır. Ayrıca dünya çapında yaygın olarak psikoaktif maddeler olarak kullanılırlar.





26 . Soru
Kokain bağımlılığı öyküsü olan bir erkek hasta, substernal göğüs ağrısının değerlendirilmesi için koroner bakım ünitesine kabul edildi. Elektrokardiyogram (EKG), anteroseptal derivasyonlarda 1 mm ST segment yükselmesi ve V3 ila V5'te T dalgası inversiyonunu gösterir. Hastanın uyuşturucu bağımlılığı geçmişini göz önünde bulunduran hemşire , doktorun şunları yazmasını bekler:

A. Lidokain (Xylocaine).
B. Procainamide (Pronestyl).
C. Nitrogliserin (Nitro-Bid IV).
D. Epinefrin.

Doğru Cevap: C. Nitrogliserin (Nitro-Bid IV).

Bu hastanın EKG'sindeki yükselmiş ST segmentleri miyokardiyal iskemiyi gösterir. Bu sorunu tersine çevirmek için, doktor büyük olasılıkla koroner arterleri genişletmek için bir nitrogliserin infüzyonu yazacaktır. Nitrogliserin, öncelikle göğüs ağrısından kurtulmak için kullanılan vazodilatör bir ilaçtır. Nitrogliserin hem arterlerde hem de damarlarda vazodilatör etkiye sahip olmasına rağmen, nitrogliserinin neden olduğu derin arzu edilen etkiler öncelikle venodilasyondan kaynaklanmaktadır. Venodilasyon, kanın venöz sistem içinde havuzlanmasına neden olarak kalbe giden ön yükü azaltır, bu da kalp çalışmasında azalmaya neden olur ve iskemiye bağlı anjinal semptomları azaltır.





27 . Soru
14 yaşındaki bir hasta kliniğe annesi tarafından getirildi. Annesi, kızının kilo kaybı ve sürekli diyetiyle ilgili endişelerini dile getiriyor. Hemşire  bir sağlık geçmişi görüşmesi yapıyor. Aşağıdaki yorumlardan hangisi hastanın anoreksiya nervozadan muzdarip olabileceğini gösterir?

A. “Görünüşümü beğendim. Sadece kilomu düşük tutmam gerekiyor çünkü ben bir amigo kızım. "
B. “Annemin pişirdiği yemekleri sevmiyorum. Arkadaşlarımla dışarıda olduğumda bol bol fast food yerim. "
C. “Olmak istediğim kiloya inemiyorum. Diğer kızlara kıyasla çok şişmanım. "
D. “Adet dönemlerimde diyet yapıyorum; aksi takdirde, sadece çok şişerim. "

Doğru Cevap: C. “Olmak istediğim kiloya inemiyorum. Diğer kızlara kıyasla çok şişmanım. "

Düşük benlik saygısı, anoreksiya nervoza için en yüksek risk faktörüdür. "İstenilen kiloya" inmek için sürekli diyet yapmak, bozukluğun özelliğidir. Akranlarına kıyasla yetersiz hissetmek, zayıf benlik saygısını gösterir. Anoreksi ayrıca gençler arasında daha yaygındır. Yine de, her yaştan insan bu yeme bozukluğunu geliştirebilir, ancak 40 yaşın üstündeki kişilerde nadir görülür. Ergenlik çağında vücutlarının geçirdiği tüm değişiklikler nedeniyle gençler daha fazla risk altında olabilir. Ayrıca, artan akran baskısıyla karşı karşıya kalabilirler ve eleştirilere ve hatta kilo veya vücut şekli hakkında sıradan yorumlara karşı daha duyarlı olabilirler.





28 . Soru
Hemşire , Tourette sendromunun tedavisinde tercih edilen ilacın farkında mı?

A. Fluoksetin (Prozac)
B. Fluvoksamin (Luvox)
C. Haloperidol (Haldol)
D. Paroksetin (Paxil)

Doğru Cevap: C. Haloperidol (Haldol)

Haloperidol, Tourette sendromunun tedavisinde tercih edilen ilaçtır. Antipsikotik ilaçlar en kapsamlı olarak çalışılan ilaçlar olmuştur. Haloperidol ve pimozid, tik şiddetini azaltmada etkinliği gösteren en fazla veriye sahip birinci nesil antipsikotiklerdir. Bununla birlikte, kullanımları sedasyon, akut distoni ve kilo alımı gibi diğer ilaç kaynaklı hareket bozuklukları ve uzamış QTc aralığı (pimozid) gibi potansiyel olarak ciddi yan etkilerle sınırlıdır.





29 . Soru
Erkek bir hasta hemşireye sarhoşken bir araba kazasına karıştığını söyler. Hemşire nın en terapötik tepkisi ne olurdu ?

A. "Neden seni başka birisine götürmedin?"
B. "Bana kaza hakkında ne düşündüğünü söyle."
C. "İçip araba kullanmanın daha iyi olduğunu bilmelisin."
D. "İsimsiz Alkolikler toplantısına katılmanızı tavsiye ederim."

Doğru Cevap: B. "Bana kaza hakkında ne düşündüğünü söyle."

Açık uçlu bir ifade veya soru en terapötik yanıttır. En geniş hasta tepkileri yelpazesini teşvik eder, hastayı konuşmaya aktif bir katılımcı yapar ve hastaya hemşirenin duygularıyla ilgilendiğini gösterir. açık uçlu soruları odak sorularla karıştırın. Açık uçlu sorular hastanın düşüncelerini ve duygularını ifade etmesine, odaklanmış sorular ise görüşmecinin önemli ayrıntıları evet veya hayır yanıtlarıyla daha verimli bir şekilde elde etmesine olanak tanır.





30 . Soru
Erkek bir yetişkin hasta gönüllü olarak madde bağımlılığı birimine kabul eder. Her gün bir (1) qt veya daha fazla votka içtiğini ve ara sıra kokain kullandığını itiraf ediyor. O öğleden sonra, alkol yoksunluğuna dair işaretler göstermeye başlar. Bu durumun bazı erken belirtileri nelerdir?

A. Kusma, ishal ve bradikardi
B. Dehidrasyon, 101 ° F (38,3 ° C) üzerindeki sıcaklık ve kaşıntı
C. Hipertansiyon, terleme ve nöbetler
D. Diyaforez, titreme ve sinirlilik

Doğru Cevap: D. Diyaforez, titreme ve sinirlilik

Alkol yoksunluk sendromu, alkol yoksunluğu, alkolik halüsinoz ve alkol yoksunluk deliryumunu (eski adıyla deliryum tremens) içerir. Alkol yoksunluğunun belirtileri arasında terleme, titreme, sinirlilik, mide bulantısı, kusma, halsizlik, artmış kan basıncı ve nabız, uyku bozukluğu ve sinirlilik bulunur.





31 . Soru
Hemşire , yakın zamanda kokain bağımlılığı tedavisi için başvuran bir kadın hastayı i izlerken, arteriyel kan basıncında ve kalp atış hızında ani artışlar olduğunu fark etti. Hemşire, bu sorunları düzeltmek için hekimin şunları yazmasını bekler:

A. Norepinefrin (Levophed) ve Lidokain (Xylocaine)
B. Nifedipin (Procardia) ve Lidokain.
C. Nitrogliserin (Nitro-Bid IV) ve Esmolol (Brevibloc)
D. Nifedipin ve Esmolol

Doğru Cevap: D. Nifedipin ve Esmolol

Bu hasta, hipertansiyonu tedavi etmek için nifedipin gibi bir vazodilatatör ve kalp atış hızını düşürmek için esmolol gibi bir beta-adrenerjik bloker gerektirir. Nifedipin, dihidropiridin alt sınıfına ait bir kalsiyum kanal blokeridir. Öncelikle antihipertansif ve antianjinal ilaç olarak kullanılır. Esmolol (esmolol hidroklorür) intravenöz kardiyoselektif bir beta-1 adrenerjik antagonisttir. Esmolol, atriyal fibrilasyon veya atriyal flutter olan hastalarda hızlı ventriküler hız gibi supraventriküler taşikardinin kontrolünde kısa süreli kullanım için FDA onaylıdır.





32 . Soru
Alkol yoksunluğu yaşayan 25 yaşındaki bir hasta, detoksifikasyondan geçtiği için üzgün. Aşağıdaki hedeflerden hangisi önceliklidir?

C. hasta uyuşturucudan uzak bir yaşam tarzına bağlı kalacaktır.
B. hasta  güvende kalmak için hemşire ile birlikte çalışacaktır.
C. hasta her gün bol miktarda sıvı içecektir.
D. hasta  kişisel bir güç envanteri çıkaracaktır.

Doğru Cevap: B. hasta, güvende kalmak için hemşireyle birlikte çalışacaktır.

Alkol yoksunluğundaki öncelikli hedef, hastanın  güvenliğini sağlamaktır. Alkol yoksunluğu, çok hafif semptomlardan deliryum tremens adı verilen şiddetli forma kadar değişebilir. Bunun ayırt edici özelliği, merkezi sinir sisteminin uyarılmasından kaynaklanan otonomik işlev bozukluğudur. Alkolün kesilmesinden sonraki altı saat içinde hafif belirtiler / semptomlar ortaya çıkabilir. Semptomlar 24 ila 48 saat içinde daha şiddetli semptomlara dönüşmezse, hasta muhtemelen iyileşecektir.





33 . Soru
Erkek bir hasta, antisosyal kişilik bozukluğunun değerlendirilmesi için mahkeme kararıyla bir psikiyatri merkezine kabul edilir. Bu hastanın kavga başlatma ve hayvanları taciz etme konusunda uzun bir geçmişi var ve yakın zamanda bir komşunun köpeğini ateşe verdiği için tutuklandı. Bu hastayı şiddet potansiyeli açısından değerlendirirken, hemşire  hangi davranışsal ipuçlarını değerlendirmelidir?

A. Sert bir duruş, huzursuzluk ve göz kamaştırıcı
B. Depresyon ve fiziksel geri çekilme
C. Sessizlik ve uyumsuzluk
D. Aşırı ihtiyat ve geçmişteki şiddet eylemleri hakkında konuşma

Doğru Cevap: A. Sert bir duruş, huzursuzluk ve göz kamaştırıcı

Şiddet potansiyeline işaret eden davranışsal ipuçları arasında sert bir duruş, huzursuzluk, göze batma, olağan davranışta bir değişiklik, sıkılmış eller, açıkça agresif eylemler, fiziksel geri çekilme, uyumsuzluk, aşırı tepki, düşmanca tehditler, son zamanlarda alkol alımı veya uyuşturucu kullanımı, geçmişten sözler yer alır. şiddet eylemleri, duyguları ifade edememe, tekrarlayan talepler ve şikayetler, tartışmacı olma, küfür, yönelim bozukluğu, dikkati odaklayamama, halüsinasyonlar veya sanrılar, paranoyak fikirler veya şüpheler ve somatik şikayetler.





34 . Soru
Bir erkek hasta, psikiyatri kliniğine aile üyeleri tarafından getirilir ve kabul eden hemşireye, danışanın durma ricalarına rağmen sarhoşken defalarca araba kullandığını söyler. Hemşire ile bir görüşme sırasında, danışanın hangi ifadesi psikoaktif madde kötüye kullanımı teşhisini en güçlü şekilde destekler?

A. “Alkol bağımlısı değilim. Aslında, etkilenmeden eskisinden daha fazla içebiliyorum. "
B. "Maaşımın yalnızca yarısını barda harcıyorum."
C. "İşten sonra dinlenmek için sadece içerim."
D. "İçki içmek ve araba kullanmaktan üç kez tutuklandığımı biliyorum, ancak polis sadece beni rahatsız etmeye çalışıyor."

Doğru Cevap: D. "İçki ve araba kullanmaktan üç kez tutuklandığımı biliyorum, ancak polis sadece beni rahatsız etmeye çalışıyor."

Ruhsal Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı, 4. baskıya göre, psikoaktif madde kötüye kullanımı için tanı kriterleri, kalıcı veya tekrarlayan bir sosyal, mesleki, psikolojik veya fiziksel soruna sahip olmasına rağmen sürekli kullanımla gösterilen bu tür bir kullanımın uyumsuz modelini içerir. Madde bağımlılığı veya tehlikeli durumlarda tekrarlayan kullanımdan kaynaklanan veya daha da kötüleşen (örneğin, araba kullanırken).

Bu HASTA için psikoaktif madde bağımlılığı dışlanmalıdır; Bu bozukluğun kriterleri arasında, zehirlenmeye ulaşmak için artan miktarda madde ihtiyacı (seçenek A), maddeye harcanan zaman ve paranın artması (seçenek B), rol yükümlülüklerini yerine getirememe (seçenek C) ve tipik yoksunluk semptomları bulunmaktadır.





35 . Soru
Borderline kişilik bozukluğu olan bir kadın hasta psikiyatri birimine kabul edilir. İlk hemşirelik değerlendirmesi, danışanın bileklerinin yakın zamanda yapılan bir intihar girişiminden kaşıdığını ortaya koyuyor. Bu bulguya dayanarak, hemşire  aşağıdakilerin bir hemşirelik teşhisi formüle etmelidir:

A. Suçluluk duygularıyla ilgili etkisiz bireysel başa çıkma.
B. Kontrol kaybı duygularıyla ilgili durumsal düşük benlik saygısı.
C. Şiddet riski: Dürtüsel yaralama eylemleriyle ilgili kendi kendine yönelik.
D. Şiddet riski: Sözlü tehditlerle ilgili olarak başkalarına yöneliktir.

Doğru Cevap: C. Şiddet riski: Dürtüsel olarak sakat bırakma eylemleriyle ilgili olarak kendi kendini yönetme.

Sınırda kişilik bozukluğu olan danışanın baskın davranışsal özelliği, özellikle fiziksel olarak kendine zarar veren türden dürtüselliktir. Hastanın bileklerini kaşıdığı gözlemi, diğer seçenekleri doğrulamıyor. Borderline kişilik bozukluğu (BPD), borderline, antisosyal, narsisistik ve histrionik içeren 4 Küme-B bozukluğundan biridir. Sınırda kişilik bozukluğu (BPD), reddedilmeye karşı aşırı duyarlılık ve bunun sonucunda kişilerarası ilişkiler, öz imge, duygu ve davranışların istikrarsızlığı ile karakterizedir.





36 . Soru
Kısa süre önce hastaneye keskin, substernal göğüs ağrısıyla başvuran bir erkek hasta aniden çarpıntıdan şikayet etti. Hemşire , hastanın arteriyel kan basıncında bir artış ve dakikada 144 atım / dakika bir kalp hızı olduğunu belirtti. Daha fazla sorgulandığında, hasta daha önce uyuşturucuyu kullanmayı reddettikten sonra yakın zamanda kokain kullandığını itiraf ediyor. Hemşire, hastanın kokain kullanımının hangi komplikasyonu için yüksek risk altında olduğu sonucuna varıyor?

A. Koroner arter spazmı
B. Bradikaritmiler
C. Nörodavranışsal eksiklikler
D. Panik bozukluğu

Doğru Cevap: A. Koroner arter spazmı

Kokain kullanımı, koroner arter spazmı, miyokard enfarktüsü, dilate kardiyomiyopati, akut kalp yetmezliği, endokardit ve ani ölüm gibi kardiyak komplikasyonlara neden olabilir. Kokain, norepinefrin, epinefrin ve dopaminin geri alımını engelleyerek, postsinaptik reseptör bölgelerinde bu nörotransmiterlerin fazlalığına neden olur. Kokain ve metabolitleri, kullanımdan saatler sonra arteriyel vazokonstriksiyona neden olabilir. Epikardiyal koroner arterler bu etkilere karşı özellikle savunmasızdır ve miyokardiyal oksijen arzının azalmasına yol açar.





37 . Soru
Bir erkek hasta, alkol detoksifikasyonu için madde bağımlılığı birimine kabul ediliyor. Giriş görüşmesinin bir parçası olarak hemşire, son alkollü içkisini ne zaman içtiğini sorar. Son içkisini yatışından altı (6) saat önce içtiğini söylüyor. Bu yanıta dayanarak, hemşire  erken geri çekilme semptomlarının şunları yapmasını beklemelidir:

A. Yedi (7) gün sonra başlayın.
B. Ortaya çıkma süresi geçtiği için hiç meydana gelmez.
C. Önümüzdeki bir (1) ila iki (2) gün içinde herhangi bir zamanda başlayın.
D. İki (2) ila yedi (7) gün içinde başlayın.

Doğru Cevap: C. Önümüzdeki bir (1) ila iki (2) gün içinde istediğiniz zaman başlayın

Alkolden akut yoksunluk semptomları, hasta içmeyi bıraktıktan 6 saat sonra başlayabilir ve 1 ila 2 gün sonra zirve yapabilir. Son içkiden 2 ila 4 gün - hatta 7 güne kadar - deliryum titreme görülebilir. Orta dereceli semptomlar, alkolün kesilmesinden 12 ila 24 saat sonra meydana gelebilen ve tipik olarak doğası gereği genelleştirilen alkol yoksunluk nöbetleri (rom nöbetleri) içerir. Bu hastalarda% 3'lük bir status epileptikus insidansı vardır. Çekilme nöbeti geçiren hastaların yaklaşık% 50'si deliryum tremensine ilerleyecektir.





38 . Soru
Hemşire , anoreksiya nervozalı bir hastaya bakmakla görevlendirildi. Başlangıçta, bu hasta için en uygun hemşirelik müdahalesi hangisidir?

A. Yemek sırasında ve sonrasında bir (1) saat boyunca bire bir denetim sağlanması.
B. Normal bir yemek zamanı atmosferi yaratmak için hastanın diğer hastalarla yemek yemesine izin vermek.
C. hastayı yemeye ikna etmeye ve böylece beslenme dengesini yeniden sağlamaya çalışmak.
D. hastaya istediği kadar yemek yemesi için zaman vermek.

Doğru Cevap: A. Yemek sırasında ve sonrasında bir (1) saat boyunca bire bir gözetim sağlamak.

Anoreksiya nervoza hastası yemek atabileceği veya banyoda kusmaya neden olabileceği için, hemşire yemek sırasında ve sonrasında 1 saat boyunca bire bir gözetim sağlamalıdır. Bire bir gözetim sağlayın ve kasılma başarısız olursa, bulimili bir hastanın yemek yemeyi takiben belirli bir süre (1 saat) banyo ayrıcalığı olmayan gündüz odası alanında kalmasını sağlayın. Yemek sırasında ve sonrasında kusmayı önler. Hasta yemek isteyebilir ve kiloyu korumak için aşırı temizleme sendromu kullanabilir. Not: Hasta, bir kilo alma programının oluşturulmasına yanıt olarak ilk kez boşaltabilir.





39 . Soru
Bir kadın hasta alkolik halüsinoz yaşamaya başlar. Hemşire  şu anda en iyi hemşirelik müdahalesinin farkında mı?

A. Hastayı yatakta sabit tutmak.
B. Hastanın kan basıncını her 15 dakikada bir kontrol etmek ve meyve suları sunmak.
C. Sessiz bir ortam sağlamak ve ilacı gerektiği ve reçeteye göre vermek.
D. Hastayı zapt etmek ve her 30 dakikada bir kan basıncını ölçmek.

Doğru Cevap: C. Sessiz bir ortam sağlamak ve ilaçları gerektiği ve reçete edildiği gibi uygulamak.

Alkolik halüsinozun tezahürleri, uyarımı azaltmak için sessiz bir ortam sağlayarak ve aşırı yüklenmeye neden olmadan semptomları kontrol eden dozajlarda reçete edilen merkezi sinir sistemi depresanlarını uygulayarak en iyi şekilde tedavi edilir. Hastayla minimum kişilerarası teması kontrol ederek hastayı dinlenmeye teşvik edin. Kontrollü aydınlatma ile çevresel uyaranları azaltın ve sakin, sessiz bir özel oda sağlayın. Benzodiazepin kullanımına yönelik bireyselleştirilmiş, semptomla tetiklenen yaklaşım, sadece ihtiyaç duyulduğunda ilaç kullanma ihtiyacını karşılar ve ayrıca hastanede yatarak tedavi süresini de azaltabilir. Benzodiazepinler, GABA reseptörlerini uyararak nöronal aktivitede bir azalmaya neden olarak sedasyona neden olur.





40 . Soru
Hemşire , değerlendirme bulgusunun en çok erken alkol bırakma ile tutarlı olduğunun farkında mı?

A.Kalp hızı 120 ila 140 atım / dakika
B. 50 ila 60 atım / dakika kalp atış hızı
C. 100/70 mmHg kan basıncı
D. 140/80 mmHg kan basıncı

Doğru Cevap: A.Kalp hızı 120-140 atım / dakika

Dakikada 120-140 atımlık bir kalp hızı olan taşikardi, alkol yoksunluğunun yaygın bir belirtisidir. Kan basıncı çekilme sırasında değişken olabilir ve farklı aşamalarda dalgalanabilir. Hipertansiyon tipik olarak erken çekilmede ortaya çıkar. Hipotansiyon, erken yoksunluk evrelerinde nadir olmakla birlikte, sonraki aşamalarda ortaya çıkabilir. Hipotansiyon, kardiyovasküler kollaps ile ilişkilidir ve en sık tedavi almayan hastalarda görülür. Hemşire, tüm alkol yoksunluk süreci boyunca hastanin yaşamsal belirtilerini dikkatle izlemelidir.
[Resim: x3nNi.jpg]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.